Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Comitetul Sectorial din industria ușoară contribuie la dezvoltarea pieței forței de muncă calificate

05.03.2020

intreprinderi-textile

Comitetul Sectorial pentru formarea profesională în ramura Industria Ușoară (CSIU) a elaborat în 2019 profilurile ocupaționale pentru specialitățile tehnician tehnolog în industria confecțiilor și cea a tricotajelor.

Elaborate în cadrul Proiectului CONCEPT- Consolidarea Sistemului de Educație Profesională Tehnică în Moldova, implementat de Asociația Obștească Educație pentru Dezvoltare (AED) și finanțat de Fundația Servicii pentru Dezvoltare din Liechtenstein (LED), profilurile ocupaționale au drept scop ajustarea ofertei educaţionale a învăţământului profesional tehnic la cerinţele pieţei muncii din Republica Moldova, pentru a diminua neajunsul de forţă de muncă calificată şi competitivă, permițând integrarea mai eficientă a absolvenţilor învăţământului profesional tehnic în câmpul muncii.

Potrivit raportului de activitate al CSIU pentru anul 2019, industria ușoară a țării se confruntă cu o criză de forță de muncă. Conform datelor statistice, la finele anului trecut în industria textilă și confecții se atesta o lipsă de cadre de peste 3000 de persoane. Problema principală este necorespunderea, în mare măsură, între cererea  pieții muncii și oferta existentă, implicarea pieței muncii în procesul de formare profesională nefiind o tradiție în Republica Moldova.

Deși industria ușoară este recunoscută drept un sector important al economiei naționale, numărul de solicitanți pentru studii în acest domeniu s-a redus în timp, fapt confirmat de datele Biroului Național de Statistică pentru anii 2016-2019, care denotă o descreștere în acest sens.

CSIU accentuează în continuare necesitatea elaborării standardelor ocupaționale din care vor deriva calificările profesionale și programele de studii care să corespundă necesităților pieței muncii. Totodată, este necesar ca agenții economici din ramură să asigure elevii și studenții cu locuri pentru efectuarea stagiilor de practică, dar și să se implice mai activ, în comun cu partenerii sociali, în proiectarea și implementarea sistemelor de formare profesională la locul de muncă.

Comitetul Sectorial pentru formarea profesională în ramura Industria Ușoară a fost creat în 2018, fiind o platformă de parteneriat social în domeniul formării profesionale, creat în scopul sprijinirii învăţământului profesional tehnic şi formării continue, precum şi în scopul corelării formării  profesionale a angajatorilor şi salariaţilor cu cerinţele pieţei forţei de muncă.

Departamentul mass-media și relații internaționale