Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Comitetul Sindical European pentru Educație apreciază eforturile partenerilor sociali în gestionarea crizei refugiaților

19.05.2022

IMG_1356

O delegație condusă de Larry Flanagan, președintele Comitetului Sindical European pentru Educație (ETUCE), efectuează în perioada 17-19 mai 2022, o vizită de lucru în R. Moldova, pentru a analiza cum organizațiile sindicale și autoritățile gestionează criza refugiaților ucraineni aflați pe teritoriul R. Moldova. Precizăm că, conform datelor Ministerului Afacerilor Interne, actualmente pe teritoriul țării se află circa 90 de mii de refugiați, dintre care jumătate sunt copii.

Miercuri, 18 mai, președintele ETUCE, a avut o întrevedere cu Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), și Ghenadie Donos, președinte al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), la care a participat Marcel Spătari, ministru al Muncii și Protecției Sociale.

Părțile au pus în discuție situația refugiaților ucraineni, problemele cu care aceștia se confruntă, suportul acordat de organizațiile internaționale în gestionarea acestei crize, implicarea societății civile în acest proces, inclusiv CNSM și Centrele Sindicale Național-Ramurale.

Marcel Spătari, ministru al Muncii și Protecției Sociale, a prezentat informații detaliate despre situația legată de gestionarea crizei refugiaților, menționând că încă de la începutul ei organizațiile sindicale s-au implicat în procesul de cazare a refugiaților la sanatoriile aflate la balanța CNSM, oferind tot suportul necesar.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a informat că la data de 25 februarie, în legătură cu situația din Ucraina, Comitetul Confederal al CNSM a adoptat o hotărîre cu privire la susținerea cetățenilor ucraineni refugiați din cauza războiului din Ucraina. În conformitate cu hotărîrea respectivă, s-a acordat spațiu de cazare refugiaților din Ucraina în Sanatoriul „Nufărul Alb” din or. Cahul, în Stațiunea balneară „Bucuria-Sind” din or. Vadul-lui-Vodă, în Stațiunea balneoclimaterică „Codru” din s. Hîrjăuca, raionul Călărași.

Totodată, CNSM a lansat o campanie de susținere a refugiaților din Ucraina. În cadrul acesteia, Centrele Sindicale Național-Ramurale au venit cu donații și diverse ajutoare care au fost repartizate refugiaților cazați la sanatorii.

La rândul său, Ghenadie Donos, președinte al FSEȘ, a precizat că în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, Federația a contribuit la soluționarea problemelor refugiaților și continuă să ofere suport. La apelul conducerii FSEȘ, organizațiile membre au colectat donații de la membrii de sindicat din instituțiile educaționale din țară și au transferat pe contul Consiliului General al FSEȘ peste 400 de mii lei pentru ajutorarea refugiaților. În același timp, sindicaliștii din o serie de instituții afiliate la FSEȘ s-au implicat în procesul de susținere a refugiaților.

Larry Flanagan, președintele Comitetului Sindical European pentru Educație, a apreciat eforturile partenerilor sociali din R. Moldova în gestionarea crizei refugiaților ucraineni și a menționat că sindicatele și-au adus aportul la susținerea refugiaților prin mai multe inițiative și acțiuni concrete. Flanagan a menționat că este necesar în continuare de acordat asistență copiilor aflați pe teritoriul R. Moldova, refugiați din Ucraina, pentru a asigura continuarea procesului educațional.

În același timp, participanții la ședință s-au referit și la procesul de dialog social în R. Moldova și problemele cu care se confruntă partenerii sociali. S-a menționat în acest sens reluarea activității Comisiei naționale pentru negocieri colective, care s-a întrunit în ultima jumătate de an de mai multe ori, fiind abordate numeroase chestiuni care se află pe agenda partenerilor sociali.

Săptămâna curentă, conducerea Comitetului Sindical European pentru Educație va avea întrevederi cu conducerea Parlamentului R. Moldova, Ministerului Educației și Cercetării, va vizita mai multe centre de găzduire a refugiaților, inclusiv Stațiunea Balneară ,,Bucuria-Sind”. De asemenea, sunt programate întrevederi cu activul sindical din cadrul FSEȘ. Anterior, delegația ETUCE a efectuat o vizită similară în Polonia și România, pentru a se documenta despre procesul de gestionare a crizei refugiaților din Ucraina care se află în aceste țări.

Comitetul Sindical European pentru Educație (ETUCE) este partenerul social al angajaților din educație la nivel european. ETUCE a fost înființată în anul 1977. Organizația are în componența sa 51 de țări, cu un activ de peste 11 milioane de membri de sindicat. FSEȘ este membru al ETUCE din anul 1998.

Departamentul mass-media și relații internaționale