Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Conducerea CNSM a avut o întrevedere cu Frederique Rychener, ofițer UE pe politici de extindere și vecinătate

21.09.2016

IMG_3431_site

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a avut marți, 20 septembrie, o întrevedere cu Frederique Rychener, ofițer UE pe politici de extindere și vecinătate, responsabilă de aspectele privind ocuparea forței de muncă, însoțită de Nijole Mackeviciene, consilier superior al UE pe domeniul protecție socială și familie și Tudor Mancas, asistent al UE, Misiunea Înalților Consilieri ai UE pentru Republica Moldova.

Discuțiile s-au axat pe provocările esențiale ale pieței muncii, situația socială din țară, prioritățile privind politica ocupațională, relațiile de muncă, capacitățile instituționale și administrative. În special, oaspeții s-au arătat interesați de calitatea dialogului social tripartit și activitatea desfășurată în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, dar și de activitatea Inspectoratului de Stat al Muncii în contextul moratoriului instituit de Guvern asupra controlului de stat și ultimele modificări la Codul muncii.

Oleg Budza, președintele CNSM, a ținut să menționeze că în 2016 s-au produs unele schimbări pozitive în ceea ce privește desfășurarea dialogului tripartit. ”Dacă pe parcursul anului trecut negocierile cu partenerii sociali au intrat în impas, din cauza schimbării mai multor Guverne, pe parcursul anului curent situația s-a redresat. Dialogul tripartit la nivel național a fost restabilit, astfel încât, ne-am întrunit cu regularitate în ședințe pentru a pune în discuție problemele care ne preocupă”, a spus Budza.

În ceea ce privește activitatea Inspectoratului de Stat al Muncii, liderul sindical a precizat că CNSM s-a opus cu vehemență includerii acestei structuri sub incidența Legii 131 privind controlul de stat și instituirii moratoriului asupra controlului de stat, deoarece acesta pune sub un mare risc viața și sănătatea salariaților.

La rândul său, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a declarat că toate subiectele discutate în cadrul întrevederii, ce țin de dialogul social, dreptul la muncă, ocuparea forței de muncă, salarizarea, motivarea muncii, sănătatea și securitatea în muncă, egalitatea de gen –constituie elementele muncii decente, care se regăsesc în Acordul de Asociere UE-Moldova și Acordul de Liber Schimb. ”Ne punem întrebarea: cum putem asigura în țara noastră o muncă decentă cu un salariu minim de o mie de lei? Chiar dacă am avea mai multe locuri de muncă, remunerarea este mică, iar tinerii sunt nevoiți să plece din țară, în căutarea unor condiții mai bune de trai . Noi nu ne dorim altceva decât realizarea celor prevăzute în documentele de politici publice naționale, care sunt foarte bune, doar că acestea pot rămânea numai pe hârtie”, a punctat Sainciuc.

Vizita de lucru a avut loc în contextul primei întrevederi a Subcomitetului UE-Moldova privind ocuparea forței de muncă, politică socială, drepturi egale și sănătatea publică, care s-a desfășurat la 21 septembrie curent la Chișinău.