Situația din sectorul muncii, problemele existente în sfera medicinii, învățământului și transportului introduse prioritățile viitorului Program de guvernare au fost discutate vineri, 24 mai curent, în cadrul unei întrevederi a conducerii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Republica Moldova (CNSM) cu prim-ministrul desemnat, Iurie Leancă.
Prim-ministrul a menţionat buna cooperare dintre Guvern și Sindicate, precizând că ambele instituții urmăresc un scop comun – de a asigura condiții social-economice favorabile cetățenilor.
Totodată, Iurie Leancă a spus că Guvernul cunoaște bine problemele existente din sectorul muncii, subliniind că cel mai mare flagel rămâne a fi corupția, un fenomen care împiedică funcționarea eficientă a instituțiilor, ceea ce se răsfrânge și asupra salariaților.
”Unul din obiectivele pe care le urmărim este să asigurăm o guvernare eficientă, pentru bunăstarea cetățenilor, însă pentru a reda oamenilor sentimentul de onestitate și stabilitate, trebuie să eliminăm corupția”, a spus Iurie Leancă.
Totodată, Premierul desemnat a ținut să menționeze că un obiectiv prioritar, care va duce la îmbunătățirea situației economice din țară, este integrarea R. Moldova în comunitatea europeană. Iurie Leancă a precizat că semnarea Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană va stimula economia, va asigura o piață de desfacere mult mai largă pentru produsele autohtone, va oferi noi locuri de muncă şi salarii decente pentru cetățeni.
Prim-ministrul desemnat a evidențiat importanța desfășurării periodice a întrunirilor cu conducerea CNSM, menționând că doar printr-o comunicare continuă va fi posibilă soluţionarea celor mai stringente probleme ale salariaților.
Președintele CNSM, Oleg Budza, a apreciat mult interesul Premierului desemnat faţă de problemele salariaților și și-a exprimat convingerea că doar printr-o conlucrare constantă vor fi obținute rezultate constructive.
Membrii sindicatelor au înaintat câteva cerințe față de Premierul desemnat, și anume: majorarea salariului minim pe ţară, pe etape, până la nivelul minimului de existenţă, reexaminarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, instituirea unui mecanism de reglementare a preţurilor, elaborarea şi aprobarea unui program complex privind prestarea serviciilor publice, calitative şi accesibile pentru populaţie.
Prim-ministrul desemnat a convenit cu membrii CNSM ca timp de o lună să fie desfășurată o întrunire dintre ministerele de profil și sindicatele intersectoriale, pentru a identifica soluții viabile, în vederea realizării obiectivelor propuse.
Centrul Informațional al Sindicatelor