Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Conducerea Comitetului Sindical European pentru Educație, în vizită de lucru la Chișinău în perioada 7-10 aprilie

08.04.2019

IMG_5145

Sindicaliștii din cadrul Comitetului Sindical European pentru Educație (ETUCE) apreciază eforturilor omologilor săi din Republica Moldova în domeniul dezvoltării sistemului educațional, racordat la valorile Uniunii Europene, promovării drepturilor și apărării intereselor membrilor de sindicat, aplicării principiilor dialogului social european în procesul de negocieri. Despre aceasta a comunicat astăzi, 8 aprilie, Susan Flocken, directorul ETUCE, în cadrul unei întrevederi cu conducerea Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ).

Menționăm că directorul ETUCE se află în Republica Moldova pentru prima dată. Împreună cu Alexandra Cornea, vicepreședinte al Comitetului permanent pentru Egalitate al ETUCE, responsabilă pentru relații internaționale în cadrul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ din România, sindicalistele efectuează o evaluare a activităților desfășurate în comun cu FSEȘ în domeniul instruirii activului sindical, implementării campaniilor de informare, schimbului de experiență, mediatizării activității sindicale, progresele înregistrate în raporturile dintre partenerii sociali.

Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, a subliniat că ETUCE este un partener care de-a lungul mai multor ani a demonstrat că este un susținător al sindicaliștilor moldoveni, prin oferirea de sprijin în realizarea mai multor proiecte implementate de FSEȘ și solidarizării cu un șir de acțiuni organizate anterior de către centrul sindical național-ramural.

Liderul sindical a menționat că în urma negocierii cu partenerii sociali, după ce a fost adoptată Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, s-a reușit obținerea de beneficii pentru membrii de sindicat. Cu toate acestea, potrivit sindicalistului, există unele discrepanțe la capitolul salarizarea unor categorii de angajați din ramură care urmează a fi negociate. Totodată, s-a reușit de a îmbunătăți situația tinerilor specialiști care vor beneficia de indemnizație în mărime de120 mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior și 96 mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar.

Susan Flocken, directorul ETUCE, a subliniat că în Republica Moldova sindicaliștii au obținut rezultate notabile în procesul de negocieri, iar conducerea FSEȘ are o viziune strategică de dezvoltare a sistemului educațional. “Dacă ne dorim un sistem educațional care să aducă rezultate, este necesar să investim în oameni și suntem deschiși să oferim asistență în domeniul formării cadrelor. Însă performanțele nu pot fi obținute fără salarii decente, condiții sigure de muncă, modele educaționale de calitate bazate pe inovații. Cea mai mare provocare este cum să sporim atractivității meseriei de profesor în rândul tinerilor. Ne dorim să oferim suport sindicaliștilor din educație pentru a le spori capacitățile”, a comunicat directorul ETUCE.

Tot astăzi, delegația de la ETUCE a avut o întrevedere cu conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Oleg Budza, președintele CNSM, a comunicat despre modul cum este organizată Confederația, prioritățile în domeniul protecției social-economice a membrilor de sindicat, combaterii economiei informale, asigurării respectării cerințelor în domeniul securității și sănătății în muncă, politicile de tineret, colaborarea cu reprezentanții societății civile, dialogul social la nivel național.

Programul vizitei mai cuprinde o întrevedere cu Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetări. Totodată, sindicaliștii vor fi familiarizați cu modul de organizare al procesului de instruire al membrilor de sindicat în cadrul Institutului Muncii, vor vizita liceului „Spiru Haret” din mun. Chișinău și mai multe instituții de învățământ din raionul Soroca.

Comitetul Sindical European pentru Educație (ETUCE) este partenerul social al angajaților din educație la nivel european. ETUCE a fost înființată în anul 1977. Organizația are în componența sa 51 de țări, cu un activ de peste 11 milioane de membri de sindicat. FSEȘ este membru al ETUCE din anul 1998.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM