Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Conducerea Inspectoratului Muncii al Sindicatelor a prezentat un raport despre situația în domeniul securității și sănătății în muncă

21.02.2020

Construction accident

În anul 2019, la Inspectoratul de Stat al Muncii, au fost comunicate 497 de evenimente de accidentare a lucrătorilor în câmpul muncii, în urma cărora au avut de suferit 515 persoane, inclusiv 72 mortale. Numărul accidentelor de muncă este mai mare în comparație cu anul 2018, când au fost înregistrate 421 de evenimente de accidentare a lucrătorilor. Datele au fost comunicate joi, 20 februarie, în cadrul ședinței Comitetului Confederal al CNSM, de către Elena Carchilan, șef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS).

Elena Carchilan a informat că pe parcursul anului 2019, colaboratorii IMS au fost implicați în cercetarea a 23 de accidente de muncă, 8 accidente care au fost produse în anii 2017-2018 și 15 accidente produse în anul 2019, inclusiv 2 accidente de muncă colective, în care au fost implicați membri de sindicat.

De asemenea, anul trecut, inspectorii de muncă de la IMS au depistat 7899 de încălcări și abateri de la prevederile actelor normative din domeniul muncii. Încălcările respective sânt în legătură cu necorespunderea locurilor de muncă cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă; neacordarea gratuită a echipamentului individual de protecție și de lucru; neefectuarea evaluării riscurilor profesionale la locurile de muncă; neinformarea de către angajatori despre riscurile profesionale la care sânt supuși salariații; lipsa serviciilor interne sau externe de protecție și prevenire, ș.a.

În context, s-a menționat că reforma în domeniul controlului de stat asupra respectării securității și sănătății la locul de muncă, constituie o situație de regres în domeniul dat, fapt care poate fi constatat în urma ședințelor organizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Inspectoratul de Stat al Muncii cu reprezentanții celor 10 autorități competente în domeniul siguranței ocupaționale, la care a participat și șeful IMS.

După cum s-a comunicat, în urma insistențelor repetate ale sindicatelor, la toate nivelurile, atât în țară cât și în străinătate, reforma în domeniul controlului de stat asupra respectării securității și sănătății la locul de muncă ar putea fi revizuită în vederea revenirii la un sistem integrat al inspecției muncii, prin restabilirea atribuțiilor de control în domeniul raporturilor de muncă și în domeniul securității și sănătății în muncă, conform standardelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

În cadrul ședinței, membrii Comitetului Confederal au aprobat lista entităților care urmează a fi vizitate de reprezentanții Inspectoratului Muncii al Sindicatelor în 2020. În sarcina IMS s-a pus controlul asupra respectării Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii ratificate de Republica Moldova, Codului muncii, Legii securității și sănătății în muncă și altor acte normative din domeniu, convențiilor colective, contractelor colective de muncă, hotărârilor Consiliului General, Comitetului Confederal ale CNSM, care țin de realizarea drepturilor membrilor de sindicat la securitatea și sănătatea în muncă.

De asemenea, centrele sindicale național-ramurale urmează să asigure informarea operativa a IMS despre producerea accidentelor de muncă în organizațiile sindicale primare din ramură; să asigure participarea activă a liderilor organizațiilor sindicale primare, a reprezentanților sindicatelor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății în muncă la efectuarea vizitelor de lucru de către reprezentanții Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, Inspectoratului de Stat al Muncii, inspecțiilor teritoriale de muncă și autorităților competente în domeniul siguranței ocupaționale.

Președinții centrelor sindicale național ramurale au apreciat acreditarea Laboratorului Controlul Factorilor de Risc al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor de către Centrul Național de Acreditare din Republica Moldova  MOLDAC drept o realizare importantă a CNSM și IMS, care va contribui la asigurarea securității și sănătății lucrătorilor prin furnizarea serviciilor de evaluare a factorilor de risc la locul de muncă.

Pentru anul 2020, Inspectoratul Muncii al Sindicatelor și-a propus mai multe obiective: implicarea activă în procesul de armonizare a cadrului legislativ și normativ al securității și sănătății în muncă și adaptarea în permanență a legislației în domeniu la schimbările impuse de standardele europene; efectuarea vizitelor de lucru la entități;  îmbunătățirea și modernizarea activităților de inspecție a condițiilor de muncă la locurile de muncă; efectuarea măsurărilor instrumentale a condițiilor de muncă în temeiul solicitărilor; intensificarea și aprofundarea colaborării cu Inspectoratul de Stat al Muncii, etc.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM