Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Congresul VI al Federației Sindicale a Feroviarilor din Moldova şi-a ales organele de conducere

28.11.2020

IMG_9091

În cadrul Congresului VI al Federației Sindicale a Feroviarilor din Moldova (FSFM), care s-a desfășurat joi, 26 noiembrie, la Chișinău, cei 80 de delegați, reprezentanți a peste 6800 de membri de sindicat din ramură, au audiat raportul de activitate al Consiliului FSFM în perioada anilor 2015-2020 și au ales organele de conducere. În urma procedurii de vot a președintelului Federației, la care au fost înaintați patru candidați, președinte al Federației a fost reales Ion Zaporojan, iar Tatiana Vartic a fost desemnată vicepreședinte al FSFM.

Potrivit lui Ion Zaporojan, în prezent mai bine de 97 la sută din numărul angajaților întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” sunt membri de sindicat. În perioda 2015-2020, unul din principalele obiective ale Federației a fost de a reduce la maxim restanțele salariale acumulate de mai mulți ani și de a consolida structura sindicală. Amintim că datoriile la salarii constituiau peste 143 milioane lei. În urma multiplelor proteste ale feroviarilor, care au avut loc în perioada iulie-septembrie 2016 în mai multe localități din țară, dar și a negocierilor cu administrația întreprinderii, s-a început achitarea lunară a salariilor. Cu toate acestea, problema datoriilor la salarii a fost permanent în atenția sindicatului de ramură, fiind înregistrate întârzieri frecvente la plata salariului.

O realizare importantă în perioada de mandat a conducerii FSFM este și semnarea Contractului colectiv de muncă (pentru anii 2016-2020), care nu numai că a menținut garanțiile și facilitățile tradiționale ale salariaților din ramură, ci multe dintre acestea au fost extinse și îmbunătățite.

Liderul sindical a menționat că ramura traversează o perioadă complicată legată de diminuarea ponderii transportului feroviar în economia națională, lipsei cadrelor, plecării tinerilor specialiști, nivelului de salarizare precar, fapt care se răsfrînge negativ asupra dezvoltării ramurii în ansamblu. Însă, susține el, FSFM depune toate eforturile necesare în ceea ce privește protecția drepturilor salariaților și a intereselor acestora, prin negocieri cu administrația întreprinderii.

Prezent la lucrările Congresului, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a apreciat înalt activitatea conducerii FSFM, care în toți acești ani a manifestat activism în vederea soluționării problemelor salariaților din ramură. Sainciuc a mai menționat că deși ramura este una strategică, salariul minim este unul din cele mai mici pe economie, iar majorarea salariilor trebuie să fie un obiectiv de bază în activitatea partenerilor sociali din această ramură.

Delegații au spus că pandemia de coronavirus și-a pus amprenta asupra activității în ramură, înregistrîndu-se un flux redus de călători și reducerea semnificativă a activităților de transport feroviar al mărfurilor în întreaga regiune, toate acestea avînd un impact negativ asupra salariaților. Ei au menționat că pentru a face față provocărilor legate de pandemie au nevoie de mai mult suport din partea autorităților și conjugarea eforturilor partenerilor sociali.

Pentru următoarea perioadă, sindicaliștii și-au propus să dezvolte procesul de dialog social și să îmbunătățească condițiile de muncă, să contribuie la procesul de instruire a cadrelor și să fortifice activitatea organizațiilor sindicale ramurale la nivel de teritoriu, creșterea nivelului de trai al angajaților fiind sarcină primordială a FSFM.

Departamentul mass-media și relații internaționale