Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Congresul VII al Federației Sindicale a Educației și Științei și-a ales o nouă conducere

06.03.2020

IMG_0295_1

Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ) a organizat joi, 5 martie, la Chișinău, Congresul VII. La lucrările acestuia au participat circa 170 de persoane: delegați și invitați din organizațiile afiliate FSEȘ, reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), precum și oaspeți de peste hotare.

Congresul a pus în dezbatere Raportul de activitate al FSEȘ pentru anii 2015–2020, a aprobat obiectivele strategice pentru principalele domenii de activitate ale Federației în următorii cinci ani și a ales organele de conducere. Congresul a fost precedat de desfășurarea campaniei de raportare și alegeri la toate nivelurile care s-a desfășurat pe parcursul anului 2019.

În raportul despre activitatea Federației, Ghenadie Donos, președinte al FSEȘ, a comunicat că pe parcursul mandatului său au fost obținute unele realizări importante pentru membrii de sindicat, precum sunt majorări salariale; aprobarea unor facilități pentru membrii de sindicat prin semnarea unor acorduri adiționale la Convenția colectivă; completarea și îmbunătățirea Legii salarizării. Donos a precizat că ridicarea statutului cadrului didactic, reîntoarcerea tinerilor la catedre, diminuarea birocratizării la locul de muncă al pedagogului, sunt doar unele aspecte care solicită aportul Sindicatului spre soluționare în timpul apropiat.

Prezent la lucrările Congresului, Corneliu Popovici, ministru al Educației, Culturii și Cercetării, a declarat că sectorul educației este unul prioritar. “Formatul parteneriatului stabilit între Minister și FSEȘ este o premisă pentru a dezvolta un sistem educațional de calitate. Doar printr-o comunicare eficientă vom putea soluționa problemele din educație. S-a reușit întreprinderea unor măsuri axate pe motivarea cadrelor din sistem însă mai avem multe de făcut. Avem o colaborare eficientă cu FSEȘ și sperăm că în continuare aceasta va cunoaște noi realizări. În timpul apropiat, ne-am propus să înlăturăm carențele Legii nr. 270 semnalate de sindicaliștii din educație, pentru a înlătura unele inechități”, a declarat ministrul.

În cadrul Congresului, Adrian Lebedinschi, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Comisiei parlamentare „Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media”, a relevat că în ultimii ani FSEȘ a obținut rezultate remarcabile în activitatea sa. “Suntem deschiși spre conlucrare cu sindicaliștii din educație. Aportul sindicatelor la soluționarea problemelor din sistem este unul necesar pentru a asigura un climat calitativ de activitate în ramură și servicii educaționale pe care le așteaptă societatea”, a subliniat deputatul.

În luarea sa de cuvânt, Oleg Budza, președinte al CNSM, a afirmat că FSEȘ este o organizație sindicală de primă importanță pentru întreaga mișcare sindicală. “Este un sindicat cu tradiții de peste 100 de ani. În toți acești ani, Federația a fost și este un promotor activ al sindicalismului și a apărat drepturile membrilor săi prin ample acțiuni de protest, mitinguri și pichetări, negocieri insistente cu autoritățile. Problemele din ramură sunt permanent în vizorul nostru. Considerăm că este necesar să acordăm mai multă atenție motivării cadrelor didactice și atragerii în sistem a tinerilor specialiști”, a accentuat liderul sindical.

În urma examinării rapoartelor prezentate de conducerea FSEȘ, Congresul constată că întreaga activitate a Federației în această perioadă a fost orientată spre îmbunătățirea proceselor de consolidare a organizațiilor de toate nivelurile, promovarea unui sindicalism activ, participativ și solidar, în scopul realizării misiunii sale statutare: contribuirea la protejarea drepturilor și promovarea intereselor social-economice ale membrilor de sindicat.

În urma procedurii de vot, prin vot deschis, în calitate de președinte al FSEȘ, a fost reales Ghendie Donos. De asemenea, au fost aleși vicepreședinții FSEȘ – Nadejda Lavric, Anatol Alexei, Oleg Chihai, Maria Sîrbu, Silvia Chicu, precum și membrii Consiliului General și ai Comisiei de cenzori.

Congresul VII al FSEȘ a stabilit prioritățile strategice în anii 2020-2025 pe următoarele domenii: managementul sindical; parteneriat social; dreptul muncii și raporturile de muncă; tineretul în sindicat; colaborarea internațională; managementul financiar. Sindicaliștii își propun să încheie o nouă Convenție colectivă (nivel național) pentru anii 2021-2025, recrutarea noilor membri de sindicat, consolidarea și impulsionarea dialogului social la toate nivelele, îmbunătățirea activității Comisiei de consultări și negocieri colective (nivel ramural).

Alte priorități ale sindicaliștilor din educație se referă la elaborarea și adoptarea  Statutului cadrului didactic, creșterea nivelului salariilor angajaților prin majorarea cuantumului Valorii de Referință, realizarea Convenției colective de nivel ramural și a Contractelor colective de muncă, etc.

Amintim că Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova este cea mai numeroasă Federație sindicală din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și întrunește în rândurile sale circa 103000 membri de sindicat din ramurile educației și cercetării.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM