Membrii Consiliului Educațional al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-au întrunit astăzi, 20 septembrie, pentru a discuta o serie de aspecte ce se referă la politicile educaționale ale mișcării sindicale.
Ordinea de zi a ședinței a cuprins următoarele chestiuni: organizarea seminarelor de perfecționare pentru formatorii sindicali; evaluarea procesului de formare în cadrul proiectului educațional “Școala sindicală din Moldova”, ediția a VII-a; instituirea oficială a “Zilei formatorului sindical”; elaborarea Ghidului de recrutare sindicală.
Oleg Budza, președintele CNSM, s-a arătat deschis spre implementarea unor noi abordări în domeniul formării sindicale, de care vor beneficia membrii de sindicat. “Acordăm o atenție sporită procesului formare a membrilor de sindicat, iar un rol important îl are formatorul sindical, care este o figură-cheie în educația sindicală”, a accentuat președintele CNSM.
În cadrul discuțiilor s-a menționat că la etapa actuală echipa de formatori ai CNSM întrunește 25 de formatori naționali și 35 de formatori ramurali, apreciați de experți din străinătate, care pot face față provocărilor procesului modern de educație sindicală autohtonă, care activează conform conceptului de educație continuă, ce include și educația socio-profesională a salariaților.
Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, s-a referit la rezultatele preliminare ale implementării proiectului educațional “Școala sindicală din Moldova”, ediția a VII-a. La etapa de finalizare a proiectului dat s-au prezentat 28 de participanți, din 12 centre sindicale național-ramurale, care au prezentat 18 proiecte individuale și 3 de grup.
Totodată, membrii Consiliului Educațional al CNSM au susținut inițiativa de a institui “Ziua formatorului sindical”, care ar fi marcată anual pe data de 2 noiembrie. Această inițiativă urmează a fi prezentată spre examinare membrilor Comitetului Confederal al CNSM.
Cei prezenți, au menționat că este necesar de elaborat un Ghid de recrutare sindicală în care să fie incluși pași concreți care urmează a fi aplicați în procesul de recrutare. Un proiect de Ghid de recrutare sindicală a fost elaborat însă, la recomandarea membrilor Consiliului Educațional al CNSM acesta urmează a fi perfecționat.
Precizăm că sarcinile de bază ale Consiliului Educațional al CNSM constau în elaborarea și prezentarea spre aprobare organelor de conducere ale CNSM a strategiei sindicatelor în domeniul educației, realizării politicii unice a organelor sindicale în acest domeniu de activitate, precum și dezvoltării sistemului educațional al sindicatelor.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM