Consiliul Republican al Federației Sindicale „Sănătatea”, convocat în ședință la data de 14 aprilie, a efectuat o evaluare a activității în anul 2021 și a stabilit prioritățile pentru anul 2022, înaintând mai multe revendicări. Sindicaliștii au dezbătut pe marginea problemelor legate de situația cu privire la resursele umane, salarizarea personalului, fluctuația cadrelor, asigurarea de asistență medicală a populației, finanțarea insuficientă a ramurii, diverse chestiuni organizatorice.
Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale ”Sănătatea”, a prezentat un raport amplu în care a expus detaliat problemele existente în sistem, acțiunile desfășurate de sindicate, obiectivele pentru perioada următoare. Potrivit lui Popovici, așa cum cunoaște întreaga societate, sistemul medical s-a confruntat cu criza pandemică, angajații din sistem activând în condiții deosebit de grele, fiind în prima linie în lupta cu pandemia.
Președintele Federației Sindicale „Sănătatea” a menționat că activitatea desfășurată în 2021 a fost orientată spre realizarea prevederilor strategice, adoptate la Congresul VII, care au drept scop principal dezvoltarea sistemului de sănătate, asigurarea calității serviciilor medicale, îmbunătățirea condițiilor de muncă, majorarea veniturilor salariale ale angajaților, neadmiterea disponibilizărilor în masă a salariaților, încheierea și monitorizarea realizării prevederilor Convenției și Contractelor colective de muncă.
Direcțiile prioritare de susținerea a salariaților din domeniul sănătății din partea Statului, realizate inclusiv în urma revendicărilor și apelurilor Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova, prin care au fost puse în valoare eforturile și importanța muncii salariaților din domeniul sănătății, au fost orientate spre următoarele obiective:
– majorarea salariilor pentru personalul din instituțiile medicale (cu 30% de la 01.01.2021 pentru cadrele medicale și cu 57% pentru angajații non-medicali de la 01.11.2021);
– continuarea achitării suplimentului la salariu pentru personalul implicat nemijlocit în tratamentul bolnavilor cu COVID-19;
– continuarea achitării îndemnizației unice de 16 mii lei pentru personalul medical infectat cu COVID-19 la locul de muncă și a îndemnizației unice de 100 mii lei pentru cadrele medicale care au decedat în urma infectării cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de muncă;
– plata premiului anual pentru salariații din unitățile medicale bugetare.
Ca rezultat al majorărilor salariale implementate în anii 2020 și 2021, marcați de pandemie, al doilea an consecutiv câștigul salarial mediu lunar brut al lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței sociale a înregistrat o mărime mai mare față de câștigul salarial mediu lunar nominal brut pe economie, depășirea în mărime procentuală fiind de 23,9%.
Prezent la eveniment, Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a remarcat rolul cadrelor medicale în depășirea situației de criză pandemică și asistența acordată populației în condiții extrem de grele și stresante. „Sindicatele au făcut și continuă să facă tot ce le stă în putință pentru promovarea și apărarea drepturilor angajaților din sfera medicală, care zi de zi își pun în pericol viața și sănătatea pentru protejarea populației”, a spus în alocuțiunea sa Igor Zubcu. Totodată, liderul sindical a sbilinat necesitatea atragerii unei atenții sporite tinerilor specialiști, care să rămână sa activeze în sistem și să contribuie la dezvoltarea acestuia.
În continuare, o problemă importantă care afectează sistemul este asigurarea cu medici, în special în teritoriu. Conform datelor Federației, în unele raioane asigurarea cu medici variază de la 2,2 la 3,5 la 10 mii de locuitori, ceea ce reprezintă un nivel foarte scăzut. Totodată, în anul 2021, în domeniul sănătății au activat 2560 de medici de vârstă pensionară, care reprezintă 27,4% din totalul medicilor.
De asemenea, sindicaliștii susțin că sistemul nu este finanțat suficient și există unele lacune în acest sens, deși s-au întreprins mai multe acțiuni pozitive, înregistrându-se unele progrese. Datele Ministerului Finanțelor arată că, în anul 2021, în Bugetul public național pentru ocrotirea sănătății au fost planificate cheltuieli totale de 13 mlrd. 540,1 mln. de lei, respectiv, 13,1% din totalul cheltuielilor din Bugetul public național, cu 2 mlrd. 315,4 mln. lei mai mult față de anul 2020. Pentru anul 2021, cheltuielile totale pentru ocrotirea sănătății au constituit 6,1% din PIB, față de 5,5% în anul 2020.
Consiliul Republican al Federației Sindicale „Sănătatea” a aprobat un șir de revendicări care urmează a fi înaintate organelor de resort. Printre acestea se numără negocierea și încheierea Convenție colective la nivel de ramură pentru anii 2022-2025, ajustarea cadrului normativ privind funcționarea sistemului public de pensii, astfel încât perioada de internatură, secundariat clinic și rezidențiat, să se includă în calculul contributiv de cotizare necesar pentru a stabili dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă. Alte revendicări vizează fenomenul epuizării profesionale, recunoașterea bolilor profesionale, inclusiv recunoașterea Covid-19 drept boală profesională.
Departamentul mass-media și relații internaționale