Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Consiliul Republican al FSLC s-a convocat în ședință ordinară

30.03.2017

IMG_7279

Consiliul Republican al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-a convocat în ședință ordinară, la 29 martie curent. La lucrările ședinței, în calitate de invitat, a participat Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Un subiect important în ordinea de zi, asupra căruia s-au expus mai mulți participanți la ședința, a fost cu privire la evaluarea activității Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură pe parcursul anului 2016 și stabilirea obiectivelor pentru anul 2017.

Nicolae Garaz, președintele FSLC, a menționat în raportul său că problemele vizând consolidarea organizațională, motivarea apartenenței la sindicat, menținerea și recrutarea noilor membri de sindicat, instruirea și implicarea în activitatea sindicală a tinerilor, informarea membrilor de sindicat – au fost pe agenda de lucru a majorității organelor sindicale, astfel fiind menținut efectivul sindical al FSLC la peste 14 mii membri de sindicat.

Pe parcursul anului 2016, în vizorul organelor sindicale, în special a Comitetului Executiv, a fost și activitatea de monitorizare a respectării prevederilor legislației muncii, securității și sănătății în muncă, dar și ale Convenției Colective la nivel de ramură.

De asemenea, la finele anului 2016, la inițiativa FSLC, a fost prelungit termenul Convenției Colective (la nivel de ramură) pentru anii 2017-2020, prin negocierea și semnarea Acordului adițional la acest act juridic cu Ministerul Culturii.

Președintele Federației a menționat și alte activități desfășurate de organele sindicale din cadrul FSLC, organizate în scopul realizării prevederilor statutare și ale Programului FSLC pe anii 2015-2020.”

La ședință s-au expus mai mulți membri ai Consiliului Republican, care au vorbit despre activitățile desfășurate de organele sindicale în cadrul structurilor pe care le reprezintă.

O problemă stringentă pe care au reiterat-o vorbitorii rămâne a fi remunerarea muncii. Marea majoritate a salariaților din ramura culturii primesc un salariu sub minimul de existență sau puțin peste. De aceea, membrii Consiliului au subliniat că sindicatul de ramură trebuie să fie mai insistent în obținerea îmbunătățirii condițiilor de remunerare a muncii prin diferite forme de acțiuni legale.

În acest sens, a fost adoptată o hotărîre, care prevede că organele sindicale stabilesc următoarele obiective pentru anul 2017: obținerea îmbunătățirii nivelului de salarizare al salariaților din ramura culturii, în special al salariaților remunerați sub minimul de existență; obținerea respectării prevederilor Convenției Colective (la nivel de ramură) pe anii 2017-2020; respectarea prevederilor Statutului FSLC în vederea consolidării organizaționale, informării și formării cadrelor și activului sindical, motivării apartenenței la sindicat, menținerii și recrutării de noi membri de sindicat; realizarea Programului de activitate al FSLC pentru anii 2015-2020, în vederea obținerii respectării drepturilor fundamentale ale membrilor de sindicat la muncă, securitate și sănătate în muncă, la odihnă şi asigurări sociale.

Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC)