Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Consolidarea capacităților comitetelor sectoriale în atenția partenerilor sociali și a partenerilor de dezvoltare

21.06.2017

IMG_1607

Un atelier de lucru privind consolidarea capacităților comitetelor sectoriale în sistemul învățământului profesional și tehnic (VET) din Moldova, organizat de Fundația Europeană de Formare (ETF),  a avut loc miercuri, 21 iunie, la Chișinău.

La activitate au participat circa 35 de persoane – reprezentanți ai Confederației naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Confederației Naționale a Patronatelor din Republica Moldova, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Ministerului Educației, experți internaționali din partea ETF, Organizației Internaționale a Muncii (OIM), LED Liechtenstein, MBO Raad în Olanda.

”Noi venim cu suport și îi învățăm pe cei care se ocupă de domeniul dat, orientându-i cum să facă eficiente structurile respective. Aducem și exemplul Olandei în acest sens, pentru că este, probabil, cea mai indicată țară, care are deja create comitete sectoriale în toate ramurile și sunt foarte productive”, a menționat Pascqualino Mare, expert ETF în domeniul guvernării VET,”.

Expertul a subliniat că ateliere similare vor mai avea loc în luna octombrie curent, dar și anul viitor. ”Nu ne vom opri, până când nu nom vedea că Republica Moldova are niște comitete sectoriale puternice și lucrative”, a adăugat el.

Potrivit lui Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, ”faptul că nu avem comitete sectoriale în toate ramurile economiei naționale, dar și că, până în prezent, au fost elaborate doar 33 de standarde ocupaționale, din cele peste o sută recomandate,  este o problemă majoră pentru noi. Ne mai interesează ca acele surse, alocate la momentul de față din bugetul de stat pentru instruirea profesională a tinerilor, să fie utilizate eficient, în baza unor programe performante, astfel încât, după absolvire, aceste persoane să fie competitive. Avem nevoie de muncitori calificați, reieșind din necesitățile pieței muncii, iar rolul comitetelor sectoriale este anume de a contribui la pregătirea acestora”, a spus Sainciuc.

La rândul său, Leonard Palii, președintele Comitetului Sectorial din Agricultură şi Industria Alimentară, a opinat că cele 6 comitete sectoriale, formate până în prezent în  domeniile construcții, agricultură și industria alimentară, informatică și comunicații, transport și infrastructură rutieră, comerț, industria ușoară, sunt puține și relativ eficiente. ”De aici a pornit necesitatea de a ne convoca și de a pune în discuție această problemă. Avem în față două sarcini – de a consolida capacitatea comitetelor existente și de a extinde crearea lor în celelalte ramuri. Principala problemă este că piața muncii nu a conștientizat necesitatea și avantajele implicării în procesul respectiv”, a precizat el.

Ala Lipciu, coordonator OIM Moldova, a reiterat că comitetele sectoriale sunt un instrument vital în apropierea cererii și ofertei pe piața forței de muncă, prin  perfecționarea sistemului de educație și instruire și îmbunătățirea calificărilor. ”Unul din mandatele comitetelor sectoriale este elaborarea unor standarde ocupaționale bine integrate în necesitățile pieții forței de muncă, care ar facilita nu doar obținerea calificărilor solicitate, ci și o tranziție mai ușoară a tinerilor de la școală la primul loc de muncă”, a subliniat ea.

În cadrul atelierului de lucru a fost prezentată experiența Olandei în domeniu, unde  comitetele sectoriale au un rol deosebit în elaborarea standardelor ocupaționale.

Totodată, participanții au fost organizați în 3 sub-grupuri de lucru, care au elaborat propuneri pentru realizarea unui raport sectorial în Moldova.

Fundația Europeană de Formare (ETF) este o agenție descentralizată a Uniunii Europene cu sediul la Torino, Italia, a cărei misiune este de a ajuta țările în tranziție și în curs de dezvoltare să exploateze potențialul capitalului lor uman prin reforma sistemelor educaționale, de formare și a pieței forței de muncă în contextul politicii externe a UE.

În cadrul activității sale privind guvernarea VET, ETF a sprijinit Republica Moldova în identificarea domeniilor de îmbunătățire a performanțelor comitetelor sectoriale.

Departamentul mass-media și relații internaționale