Astăzi, 24 august, profesori și manageri ai instituțiilor de învățământ profesional agricol din țară s-au întrunit la Chișinău, în cadrul Conferinței anuale a cadrelor didactice din învățământul profesional tehnic, din subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova (MADRM), pentru a efectua o totalizare a activității din ultima perioadă și a stabili prioritățile pentru noul an de studii 2017-2018.
Ce-a de-a 41-a ediție a Conferinței a reunit reprezentanți ai Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) ”Agroindsind”, Centrului Metodic pentru Învățământ, Agenției Naționale a Calității în Învățământul Profesional, directori, metodiști, președinții comitetelor sindicale din cadrul instituțiilor de învățământ profesional cu profil agricol.
Cei prezenți, au abordat problemele învățământului profesional agricol, rolul parteneriatului social în modernizarea sistemului dat, modele care ar permite asigurarea calității în învățământul de profil, în concordanță cu necesitățile reale ale pieței muncii.
Ion Parea, Viceministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, s-a arătat optimist în privința dezvoltării ramurii agricole, însă pentru a obține o mai bună eficiență ramura necesită specialiști bine calificați.
“Agricultura este o ramură de bază a economiei naționale. Cu toate acestea, tot mai puțini tineri optează pentru a-și continua studiile în domeniul agricol. Însă succesul în agricultură depinde de calitatea resurselor umane. Pentru a spori atractivitatea față de învățământul agricol este necesar să implementăm noi tehnologii, modernizarea instituțiilor de învățământ care astăzi posedă tehnică învechită”, a subliniat Ion Parea.
Potrivit lui Leonard Palii, președinte al Comitetului Sectorial din Agricultură și Industria Alimentară, FNSAA ”Agroindsind”, dezvoltarea învățământului mediu de specialitate în agricultură trebuie să devină o prioritate a partenerilor sociali.
“Dacă ne dorim ca instituțiile de învățământ să ofere specialiști calificați, este necesar să conjugăm forțelor tuturor partenerilor sociali. Conferința de astăzi urmărește să contribuie la dezvoltarea parteneriatului strategic în ramură și să stabilească un plan de acțiuni în această direcție”, a accentuat Leonard Palii.
Rodica Reșitca, șef al Direcției știință, educație și extensiune rurală din cadrul MADRM, a menționat că în anul de studii 2016-2017 a fost elaborată curricula pentru 14 specialități, iar în anul 2017 au fost aprobate șase Planuri de dezvoltare strategică ale instituțiilor de învățământ.
În opinia ei, dezvoltarea învățământului de profil agricol trebuie să fie orientat spre următoarele trei direcții: inovare, creativitate și dezvoltarea spiritului antreprenorial; sporirea capacității instituționale de a accesa fonduri europene; schimburile de bune practici la nivel internațional.
Referindu-se la planurile de activitate pentru următoarea perioadă, participanții la Conferință au subliniat importanța identificării unor mecanisme eficiente de parteneriat social la nivel de teritoriu, sporirea calității programelor de formare profesională, dezvoltarea învățământului dual, implementarea unor strategii de finanțare publică și privată a formării profesionale în domeniul agriculturii.
Departamentul mass-media și relații internaționale