Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Consultanță în domeniul securității și sănătății în muncă oferită sindicaliștilor din raionul Cahul

31.05.2019

IMG_2638

La data de 29 mai, în incinta Primăriei orașului Cahul, Inspectoratul Muncii al Sindicatelor (IMS), Filiala Sud, a organizat un seminar în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) la care au participat lideri de sindicat din cadrul mai multor entități economice care își desfășoară activitatea în raionul Cahul. Activitatea respectivă face parte din șirul de acțiuni organizate de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cu prilejul marcării la 7 iunie a Zilei Sindicalistului.

Prezent la această întrunire, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a abordat necesitatea intensificării activității structurilor sindicale în direcția atestării locurilor de muncă, evaluării riscurilor profesionale, organizării procesului de instruire în domeniul SSM, implementării Planului de protecție, prevenire și de îmbunătățire a condițiilor de muncă în cadrul entităților economice din raion.

Maria Cotorobai, reprezentantul CNSM în raionul Cahul, a atras atenția asupra importanței respectării cadrului juridic al activității de SSM, instruirii periodice a salariaților, sporirea gradului de responsabilitate a personalului implicat în activități de SSM, supravegherea modului cum sunt respectate prevederile legislative și normative în domeniul SSM.

Formatorii sindicali Vasile Siloci și Vladimir Gorban, inspectori de muncă ai sindicatelor, Filiala Sud, au informat participanții despre cum trebuie să fie efectuat procesul de atestarea și evaluare a locurilor de muncă; reglementarea procedeelor tehnologice și încadrarea acestora în prevederile instrucțiilor de SSM pentru profesii, funcții și lucrări la locul de muncă; respectarea etapelor de organizare a activității entităților economice din punct de vedere al cerințelor SSM.

Reprezentanții IMS au subliniat rolul creării Comisiei de atestare de muncă și asigurării cu instrucțiuni de SSM, pentru a identifica factorii nocivi și nefavorabili, a evalua corectă condițiilor de muncă, a efectua acțiuni de protecție și prevenire, stabilirea sporului de compensare pentru muncă în condiții nefavorabile.

Până la 1 septembrie 2019 participanții urmează sa întocmească documentația necesară pentru efectuarea lucrărilor de atestare a locurilor de muncă și de evaluare a factorilor de risc. Menționăm că în primăvara acestui an, inspectorii de muncă ai sindicatelor, Filiala Sud, au organizat activități similare în raionale Hâncești și Cimișlia.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM