Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Contractul colectiv de muncă trebuie să devină instrumentul principal pentru asigurarea protecției social-economice a membrilor de sindicat

29.11.2017

20171129_100513

Provocările și preocupările actuale ale CNSM au fost dezbătute astăzi, 29 noiembrie, în cadrul unui seminar organizat de către Federația Sindicatelor din Domeniile Cooperației de Consum, Comerțului și Antreprenoriatului din Republica Moldova ”MOLDSINDCOOPCOMERȚ” cu susținerea financiară a IUF, la care au participat aproape 50 de lideri și activiști sindicali ai organizațiilor sindicale din cadrul Federației ”MOLDSINDCOOPCOMERȚ”.

Astfel, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a abordat în mod prioritar modificările care au fost operate în legislația cu privire la salarizarea angajaților din sectorul real, îndeosebi în ce privește cuantumul minim garantat. Or, în opinia dumnealui, adineauri era o problemă majoră faptul că toți lucrătorii din comerțul cu amănuntul beneficiau de un salariu tarifar bazat pe cuantumul minim garantat, ceea ce asigura un grad minimal de remunerare pentru munca necalificată. Aceasta în condițiile în care lucrătorii din comerțul cu amănuntul au un anumit grad de calificare. Pe când, acum, după operarea modificărilor în legislația cu privire la salarizare, a stipulat Sergiu Sainciuc, se prevede ca salariile să fie majorate conform coeficientului 1,2 sau 1,4. În mod firesc, aceste prevederi, a precizat vicepreședintele CNSM, trebuie să se conțină și în contractele colective de muncă, astfel încât angajatul să beneficieze de un nivel mai înalt de protecție social-economică.

De asemenea, participanții la seminar au fost familiarizați de către Sergiu Sainciuc cu schimbările, completările esențiale ce vizează legislația muncii care vor conduce la creșterea importanței contractului colectiv de muncă. Deși multe norme din Codul Muncii al R.M. se exclud, a remarcat dumnealui, aceasta nu înseamnă că trebuie să le excludem în procesul negocierilor din textul contractului colectiv de muncă. ”Menținându-le pe cele existente, urmează să negociem  și să introducem alte garanții favorabile pentru salariați”, a conchis vicepreședintele CNSM.

Sergiu Sainciuc a stăruit în intervenția sa pe subiecte majore, precum efectele sistemului de pensionare, securitatea și sănătatea la locul de muncă, alte măsuri întreprinse de CNSM la nivel național privind protecția socială a angajaților, încât liderii și activiștii sindicali ai organizațiilor sindicale să fie informați și să realizeze responsabilitatea lor din această perspectivă. În mod special, a punctat vicepreședintele CNSM, liderii sindicali trebuie să înțeleagă că contractul colectiv de muncă urmează să devină cel mai important instrument la nivel de unitate în ce privește asigurarea protecției social – economice a membrilor de sindicat.

În opinia Valeriei Tricolici, președinte al Federației Sindicatelor din Domeniile Cooperației de Consum, Comerțului și Antreprenoriatului din Republica Moldova ”MOLDSINDCOOPCOMERȚ”, prin organizarea acestui seminar s-a țintit asistarea liderilor și activiștilor sindicali din organizațiile primare, membre ale Federației ”MOLDSINDCOOPCOMERȚ”, în vederea înțelegerii mai profunde a esenței  modificărilor, completărilor care s-au făcut în legislația muncii, salarizării și instruirea acestora în sensul aplicării rapide, eficiente a noilor prevederi de lege.

Seminarul a fost succedat de un atelier de lucru, în cadrul căruia au fost determinate sarcinile organizaților sindicale primare, care fac parte din Federația ”MOLDSINDCOOPCOMERȚ”, privind aplicarea modificărilor operate în legislația muncii. Valeria Tricolici și-a exprimat convingerea că după acest eveniment fiecare participant, revenind în unitatea sa, va fi în măsură să se implice efectiv în vederea materializării modificărilor la legislația muncii și sporirii importanței contractului colectiv de muncă, prin amendarea acestora pe calea negocierilor cu partenerii sociali din teritoriu.

Despre faptul cât de util s-a dovedit acest seminar pentru liderii și activiștii sindicali ai organizațiilor sindicale din cadrul Federației ”MOLDSINDCOOPCOMERȚ” ne-a vorbit Tatiana Colodeeva, președintele organizației teritoriale sindicale ”GAGAUZSINDCOOPCOMERȚ”, care a menționat că respectivul eveniment este important, deoarece modificările în legislația muncii vizează în mod direct angajații din comerțul cooperatist din Sudul țării. De cele mai multe ori, potrivit Tatianei Colodeeva, colegii ei nu înțeleg totalmente sensul ultimelor modificări la legislația muncii. Tocmai seminarul de astăzi, a spus dumneaei, este important că liderii și activiștii sindicali ai organizațiilor sindicale din cadrul Federației ”MOLDSINDCOOPCOMERȚ” au reușit să realizeze detaliat și în profunzime sensul modificărilor legislative și să obțină competențele necesare privind implementarea lor, încât să sporească nivelul de protecție social-economică a colegilor de lucru.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM