La 1 ianuarie, în Federația Rusă a intrat în vigoare Convenția privind normele minime de securitate socială a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 102/1952. În una din secțiunile sale, se arată că raportul dintre pensia medie și salariul mediu este fix și constituie cel puțin 40% din câștigurile salariale pierdute.
Convenția reglementează de asemenea o serie de aspecte sociale: îngrijirea medicală, asigurarea pentru boală, șomajul, vârsta înaintată, asigurarea în legătură cu un accident industrial, boala profesională. Propunerea de ratificare a Convenției a fost inclusă în așa numitul „pachet sindical” al modificărilor adoptate în legislația rusă în legătură cu pregătirea reformei sistemului de pensii.
Cu toate acestea, în ciuda solicitărilor insistente ale sindicatelor, Convenția a fost aprobată prin retragerea mai multor puncte fundamentale ce se referă la securitatea familiei și asigurarea de șomaj.
După cum a explicat Andrei Pudov, vice-ministrul Muncii din Federația Rusă, acest bloc al Convenției nu a fost ratificat deoarece leagă protecția șomajului cu asigurarea. În Rusia, statul plătește acum ajutoare de șomaj, iar trecerea la modelul de asigurare este dificilă. Sindicatele, patronatul și guvernul au încercat să negocieze acest lucru de mulți ani. În anul viitor sunt programate alte negocieri pe această temă, însă nu este certitudinea că cele trei părți vor fi de acord.
Convenția OIM nr. 102/1952 a fost adoptată la cea de-a 35-a sesiune a Conferinței Generale a OIM din 28 iunie 1952 de la Geneva, Elveția. În prezent, 55 state au ratificat-o. Menționăm că deocamdată această Convenție nu a fost ratificată de Republica Moldova.