Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

De Ziua Mondială a Muncii Decente, ITUC pledează pentru un nou Contract Social pentru Recuperare și Rezistență

05.10.2020

maxresdefault

Anul acesta, de Ziua Mondială a Muncii Decente (ZMMD), eveniment internațional marcat anual la data de 7 octombrie, ajuns la cea de-a 13-a aniversare, comunitatea sindicală din întreaga lume estimează impactul dezastruos al pandemiei de coronavirus. În luna septembrie curent, potrivit Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), acest impact arăta în felul următor: peste 850 de mii de decese cauzate de pandemia COVID-19, peste 25 milioane de persoane infectate; 400 de milioane de locuri de muncă pierdute; pierderea a sute de milioane de mijloace de trai în economia informală.

În acest context, ITUC susține că este necesar un nou Contract Social pentru a asigura redresarea economiei mondiale și pentru a consolida reziliența necesară pentru a face față provocărilor convergente ale pandemiei, schimbărilor climatice și inegalității.

“Milioane de oameni au participat la evenimentele ZMMD din anul 2008, iar anul acesta este din nou o zi de mobilizare în întreaga lume: o zi în care toate sindicatele din lume susțin munca decentă. Munca decentă trebuie să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru a readuce creșterea economică și pentru a construi o nouă economie globală care să pună oamenii pe primul loc”, se arată într-un comunicat al ITUC.

Sindicaliștii afirmă că, efectele pandemiei asupra sănătății, ocupării forței de muncă, veniturilor și egalității de gen sunt catastrofale deaorece lumea a fost deja grav afectată, iar modelul profund defectuos al globalizării provocând inegalitate și insecuritate adânc înrădăcinată pentru oamenii muncii. Un nou Contract Social este esențial pentru a stabili calea către redresare în urma efectelor COVID-19, precum și pentru a construi o prosperitate economică și durabilitate.

Astfel, la recomandarea ITUC, anul acesta tema centrală a ZMMD este „Un Nou Contract Social pentru Redresare și Reziliență”. În legătură cu ZMMD, în multe locuri din toată lumea, inclusiv în Republica Moldova, vor fi organizate întruniri online deoarece cele fizice nu vor fi posibile din cauza riscului de răspândire a virusului. Utilizeazarea tehnologiilor pentru evenimentele virtuale și comunicațiile rapide, va fi un element cheie pentru Ziua Mondială a Muncii Decente din acest an.

Amintim că, Ziua Mondială a Muncii Decente a fost instituită la iniţiativa Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor. În această zi, tradițional, sindicatele revendică asigurarea remunerării decente şi echitabile a muncii, locuri calitative de muncă, protecţie socială sigură, respectarea drepturilor şi libertăţilor angajaţilor.

ITUC este cea mai mare structură sindicală mondială, din care fac parte peste 300 de organizaţii sindicale, și reprezintă peste 207 milioane de muncitori din 163 de ţări ale lumii. Din februarie 2010, CNSM a devenit membră a ITUC.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM