Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se declară îngrijorată de declarațiile de politici fiscale preconizate de a fi realizate de către Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, care în mare parte vor avea un impact profund negativ asupra situației sociale a salariaților.
Poziția unilaterală a Ministerului Finanțelor expusă la conferința de presă din 23.07.2019, privind anularea facilităților la utilizarea tichetelor de masă o considerăm similară anulării Legii nr. 166 din 21.09.2017 cu privire la tichetele de masă. Interesul pentru utilizarea acestui mecanism de susținere a salariaților și asigurarea unui mod de viață sănătos are la bază anume acordarea facilităților la procurarea tichetelor de masă. Mai mult decît atît, nu putem vorbi de evaziuni fiscale, dar dimpotrivă despre oficializarea unor plăți care anterior erau plătite ca „salarii în plic”.
Tichetele de masă au devenit un important instrument, fezabil din punct de vedere financiar, pentru atragerea, motivarea și fidelizarea salariaților, în special în industriile labour-intensive gen automotive, textile, comunicații. O majorare a salariului ar fi scumpit cu mult mai mult costul forței de muncă și ar fi transformat Republica Moldova într-o destinație mai puțin atractivă pentru astfel de industrii.
Noi ne exprimăm revolta că o problemă atît de importantă pentru mii de salariați (mai mult de 50 mii de persoane, inclusiv peste 100 mii de persoane, dacă ținem cont și de familiile acestora), care deja se folosesc de tichetele de masă și apreciază foarte pozitiv acest lucru, nu a fost discutată cu ei, așa cum prevede cadrul legal național privind parteneriatul social – în cadrul Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective de comun cu Patronatele și Sindicatele.
Din cuvîntarea doamnei ministru Natalia Gavrilița reiese că tichetele de masă, de facto, sunt „majorări salariale”! Avem tot dreptul să întrebăm: cu salariul minim de 1000 de lei, cel mai mic din Europa, 45 de lei pe care salariatul îi folosește pentru sănătatea lui – este ceva rău?
Rulajul tichetelor de masă în Moldova este la nivel de 120 mln. de lei. În sistemul tichetelor de masă au intrat un număr de circa 1300 de comercianți. Practica internațională arată că fiecare 25 utilizatori de tichete de masă conduc la crearea unui loc de muncă. Respectiv putem vorbi despre mii de locuri de muncă noi create ca urmare a implementării tichetelor de masă.
Pornind de la cele relatate:
Chișinău, 24 iulie 2019