Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Declarația ITUC de 1 Mai: Crearea de locuri de muncă și un Nou Contract Social

30.04.2021

arton2326-c3399

La 1 mai, muncitorii din întreaga lume vor sărbători aproape 200 de ani de activitate sindicală și vor solicita muncă decentă și dezvoltarea durabilă.

Cu peste 250 de milioane de locuri de muncă pierdute în urma pandemiei COVID-19 anul trecut și alte 130 de milioane de locuri de muncă în pericol anul acesta, Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) îndeamnă guvernele să facă din crearea de locuri de muncă o prioritate absolută. Angajarea deplină, așa cum este consacrată în Constituția Organizației Internaționale a Muncii (OIM), ar trebui să rămână o prioritate.

Acest lucru necesită, în special:

  • Creșterea investițiilor publice;
  • Investiții în sectorul serviciilor publice și crearea de programe guvernamentale de ocupare a forței de muncă;
  • Stimularea creării de locuri de muncă de calitate;
  • Investiții în educație și formare;
  • Formalizarea ocupării informale.

Multe guverne s-au descurcat bine în implementarea măsurilor pe termen scurt de combatere a șomajului și a orelor de muncă reduse la începutul pandemiei, iar aceste exemple trebuie susținute de planurile naționale de ocupare a forței de muncă și de politicile sectoriale de pretutindeni.

Cinci cerințe

Aceste planuri ar trebui să se concentreze asupra necesității urgente de a combate schimbările climatice printr-o tranziție justă, de a extinde serviciile de sănătate și îngrijire și de a reconstrui și construi infrastructuri de calitate.

Impozitarea echitabilă va fi esențială pentru finanțarea acestor eforturi. Orice revenire la politicile de austeritate eșuate ar fi dezastruoasă pentru muncitori și societate.

Crearea de locuri de muncă se află în centrul cerințelor a lucrătorilor pentru un nou contract social.

Alte cerinte:

  • Drepturi, în special dreptul la asociere și negociere colectivă;
  • Protecția socială, inclusiv Fondul global de protecție socială pentru țările mai puțin bogate;
  • Egalitatea pentru femei și alte grupuri care se confruntă cu discriminare;
  • Includerea, în special punerea în aplicare a Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă și accesul tuturor la vaccinuri, teste și tratamente pentru Covid-19

Acolo unde aceste cerințe sunt îndeplinite, prosperitatea comună va înlocui sărăcia, democrația va fi consolidată, iar societățile vor prospera pe baza unor economii sănătoase. Nerespectarea acestui curs va submina în continuare credibilitatea guvernelor și va trăda generațiile actuale și viitoare.

În ziua de 1 Mai, sindicatele din întreaga lume vor pleda pentru pace, drepturi, durabilitate și justiție socio-economică pentru a crea o lume centrată pe oameni.

www.ituc-csi.org