Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Victor Talmaci: „Se face un an de când negociem și nu putem obține o majorare a salarului minim pentru I categorie de salariați din ramura construcțiilor”

01.12.2020

20201127_102051

Deși Republica Moldova dispune de o legislație bună în domeniul dialogului social, acesta nu funcționează în totalitate, pe alocuri fiind unul declarativ. Pentru a elucida cauzele și a stabili care sunt măsurile de întreprins, pentru a depăși impasul în care s-au pomenit negocierile colective, partenerii sociali din ramura construcțiilor și-au dat întâlnire în cadrul conferinței practice „Consolidarea dialogului social – economic întru menținerea și motivarea salariaților, beneficiu pentru angajatori și stat”, care s-a desfășurat la 27 noiembrie curent, la Chișinău.

La discuții au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai sindicatelor și patronatelor din ramura construcțiilor, Comisiei pentru consultări și negocieri colective în ramura construcțiilor, specialiști din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova (CNPM).

Cei prezenți au discutat despre regulile stabilirii salariilor în ramura construcțiilor, rolul statului în relațiile cu partenerii sociali, cerințele și standardele impuse de lege privind contractele de achiziții publice, respectarea și executarea acordurilor negociate și semnate de către stat și parteneri sociali și alte probleme care pot afecta dezvoltarea durabilă a ramurii și economiei naționale.

Potrivit lui Victor Talmaci, președintele Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții „SINDICONS”, în cadrul Comisiei pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramura au apărut niște fisuri, care ar trebui ”cimentate”. ” Deja de un an de zile suntem în negocieri și nu putem obține o majorare a salarului minim pentru I categorie de salariați din ramură. Împreună cu patronatele am convenit majorarea acestuia de la 3100 la 5000 de lei, dar acest lucru nu este acceptat de Ministerul Economiei și considerăm că nu este corect”, a spus liderul sindical.

Pavel Caba, președintele Federației Patronale a Constructorilor, Drumarilor și a producătorilor Materialelor de Construcții ”CONDRUMAT”, a menționat că agenții economici vor o claritate în ceea ce privește investițiile în sector. ”Cerem repartizarea concretă a acestora, în funcție de importanța șantierelor pentru stat, pentru ca acestea să fie valorificate, să fie finalizate și puse în funcțiune”.

La rândul său, Ion Stratulat, președintele Federației Patronale din Construcții și Producere a Materialelor de Construcții spune că „în ultimii 3 ani ne zbatem să fie modificate niște acte normative și legislative de către Guvern, care să vină în ajutorul constructorilor, partenerilor sociali și celor care participă la procedurile investiționale, atât beneficiarii, cât și antreprenorii și dezvoltatorii, dar nu suntem auziți. Trebuie să fie create structuri cu care să putem negocia direct, o agenție în construcții, poate și un minister, pentru că ramura construcțiilor este una importantă pentru țară”.

De cealaltă parte, Mihail Lupașcu, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii și președintele Comisiei pentru consultări și negocieri colective în ramura construcțiilor, a reiterat că dialogul social poate deveni un instrument puternic pentru rezolvarea tuturor problemelor comune, iar statul, ca parte componentă a dialogului tripartit, este energic în aceste negocieri. „Dialogul social poate oferi companiilor și salariaților un mediu stabil, care să le permită să prospere, iar declinul social-economic parcurs de Moldova poate fi atenuat prin implicarea partenerilor sociali și a societății civile”, a subliniat el.

În cadrul discuțiilor, părțile au vorbit și despre existența mai multor lacune în domeniul achizițiilor publice, atât operatorii economici, cât și beneficiarii întâmpinând un șir de dificultăți în realizarea achizițiilor publice de lucrări. În opinia lui Ghenadie Grib, director adjunct al Agenției de achiziții publice, de vină ar fi procedura de achiziție publică și cadrul normativ care este învechit și nu responsabilizează părțile participante la proces, dar și normativele în construcții care nu întotdeauna corespund cu tehnologiile noi care apar pe piața.

La final, cei prezenți au convenit asupra necesității modificării cadrului normativ și legislativ în acele domenii unde se întâmpină cele mai multe obstacole, pentru a asigura funcționalitate sectorului de construcții, pentru aceasta fiind necesară o mobilizare a tuturor părților.

Departamentul mass-media și relații internaționale