Peste 150 de tineri sindicaliști, membri ai Comisiei de tineret din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), membri ai Comitetului de Tineret al Consiliului Regional Pan-European al Confederației Internaționale a Sindicatelor (PERC/ ITUC), dar și formatori de opinie naționali în domeniul tineretului, au participat marți, 15 noiembrie, la dialogul interactiv cu și despre tineri: „Tineri solidari – un sindicat sustenabil”.
Activitatea este parte a Conferinței Internaționale a Tinerilor Sindicaliști „Un sindicat incluziv și sustenabil pentru tineri”, care s-a desfășurat la Chișinău în zilele de 14-15 noiembrie.
Participanții au discutat, într-o manieră liberă, despre problemele și viitorul tinerilor din Republica Moldova și acțiunile întreprinse de sindicate în vederea susținerii acestora, expunându-se și asupra altor subiecte de actualitate, cu impact asupra sectorului de tineret.
Potrivit Tatianei Marian, președintele Comisiei de tineret din cadrul CNSM, tinerii se confruntă cu o serie de probleme, inclusiv la locul de muncă. ”Un factor alarmant este gradul înalt de excluziune socială a tinerilor – circa 29% dintre aceștia nu urmează nici o formă de instruire sau pregătire profesională și nici nu sunt încadraţi în câmpul muncii. 10 % din tineri activează fără un contract individual de muncă, 4 din 10 sunt plecați peste hotare și doar 3 din 10 sunt angajați în câmpul muncii. Aceste cifre trebuie să ne alarmeze. Ne dorim ca tinerii să beneficieze de oportunități pe măsură, să fie motivați, iar rolul lor în societate să fie mai pronunțat, nu doar la nivelul autorităților publice centrale, dar și a celor locale”, a spus Marian.
La rândul său, și Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a opinat că de tineri depinde durabilitatea şi sustenabilitatea ţării, însă lipsa locurilor de muncă atractive, salariile mici, imposibilitatea procurării spaţiu locativ și încadrarea slabă a tinerilor în procesele decizionale afectează grav această categorie de populație.
”Tinerii trebuie susținuți nu doar la nivel declarativ, ci prin acțiuni concrete de către toți actorii sociali. Ne punem mari speranțe că, într-un final, va fi adoptată Convenția națională pentru dezvoltarea social-economică a tinerilor, document ce ne va oferi un cadru de cooperare necesar pentru protecția lor”, a reiterat Chiriac.
În cadrul întâlnirii, participanții au menționat necesitatea creării unei rețele a tinerilor de comunicare interramurală, consolidarea capacității tinerilor și abilitarea lor de a participa la diferite activități sindicale și cooperarea cu sindicatele de ramură. Totodată, ei au considerat oportună crearea unor parteneriate privind dezvoltarea serviciilor pentru tineri, prin stabilirea unor relații transfrontaliere și semnarea unor acorduri de colaborare. Toate aceste acțiuni vor conduce la asigurarea respectării drepturilor primordiale ale tinerilor ce vizează studiile, munca, retribuirea echitabilă, protecția socială, întemeierea unei familii și altele.
Mai multe imagini le puteți vedea pe pagina noastră de Facebook.
Departamentul mass-media și relații internaționale