Criza provocată de pandemia de COVID-19 exercită presiuni asupra angajatorilor și lucrătorilor, aceștia fiind nevoiți să pună în aplicare într-o perioadă scurtă de timp noi proceduri și practici de lucru, una din direcții fiind digitalizarea activității de securitate și sănătate în muncă.
În acest context, la 14 mai curent, a fost organizat primul seminar online de Securitate și Sănătate în Muncă (SSM) din România cu tema „Digitalizarea activității de securitate și sănătate în muncă, o necesitate în contextul COVID-19”. Organizatorii acestuia, platforma www.ssm.ro, și-au propus să aducă în atenția antreprenorilor și specialiștilor din domeniul dat soluții privind modul de organizare și desfășurare a activității.
La seminar au participat Georgiana Nicolescu, manager al Punctului Focal al Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA), filiala din România, Niculae Voinoiu, director al Direcției Control Securitate și Sănătate în Muncă din cadrul Inspecției Muncii din România, Petrică Mureșan, CEO al platformei www.ssm.ro, Cristina Monica Andrei, Project Manager/Consultant IT la Comisia Europeană, Adrian Ispășoiu, președintele Asociației Române pentru Securitate și Sănătate în Muncă, Georgiana Andrei, Corporate Sales Director la Rețeaua Privată de Sănatate “REGINA MARIA” și dr. Gabriel Gurguță, medic specialist boli infecțioase la “REGINA MARIA”. Totodată, la seminar a participat Elena Carchilan, șef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS) din cadrul Confederației Naționale a Sinsdicatelor din Moldova.
Participanții au pus în discuție măsurile de securitate și sănătate în muncă care trebuie să ofere sprijin practic angajatorilor și lucrătorilor, de prevenție corespunzătoare, care vor contribui la reîntoarcerea la locul de muncă în condiții sigure și sănătoase, pentru a împiedica transmiterea COVID-19.
Principala provocare legată de digitalizarea activității SSM se referă la faptul că legislația mai multor state europene, inclusiv a Republicii Moldova, nu prevede un mecanism de efectuare a instruirilor în domeniul SSM în mediul online. Totodată, există numeroase neclarități cu privire la telemunca (forma de organizare a muncii în domeniile de activitate în care este posibilă prestarea acesteia, prin care salariatul îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, calificării sau profesiei pe care o deţine, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator), registrele electonice, confidențialitatea datelor.
Elena Carchilan susține că la fel ca în condiții de lucru normale, în contextul măsurilor de combatere a COVID-19 identificarea și evaluarea riscurilor atât în mediile de lucru fizice, cât și în cele psihosociale reprezintă punctul de plecare pentru gestionarea SSM. „Atunci când procesul de lucru se modifică, angajatorii sunt obligați să își revizuiască modul de evaluare a riscurilor și să aibă în vedere toate riscurile, inclusiv cele care afectează sănătatea psihică. În acest proces, trebuie să se acorde atenție tuturor anomaliilor sau situațiilor care cauzează probleme.”, a accentuat Carchilan.
De asemenea, cei prezenți au abordat subiecte legate de necesitatea digitalizării activității SSM din perspectiva Comisiei Europene și au fost familiarizați cu eforturile instituțiilor UE în acest sens, au examinat propuneri privind organizarea corpului profesional din domeniul Securității și Sănătății în Muncă și prevederile incluse în Ghidul de bune practici și măsuri de prevenție pentru protejarea angajaților elaborat de EU-OSHA. Toți cei care doresc să afle mai multe detalii despre subiectele discutate în cadrul seminarului, o pot face accesând acest link.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM