Situaţia pe piaţa forţei de muncă, prevederile din Codul muncii, executarea bugetului sindical pentru anul 2012 şi proiectul pentru anul 2013, dar şi pregătirile Confederaţiei pentru marcarea zilei de 1 Mai din acest an au fost principalele teme discutate în cadrul şedinţei Comitetului Confederal al CNSM, desfăşurată marţi, 16 aprilie.
Piaţa forţei de muncă, mai slabă
Unul dintre subiectele care au aprins spiritele printre participanţii la şedinţă, a fost cel privind situaţia de pe piaţa forţei de muncă şi acţiunile sindicatelor pentru depăşirea problemelor existente. Astfel, raportorul Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM, a subliniat faptul că în 2012, faţă de anul precedent, populaţia economic activă s-a redus cu 3,4 % sau cu 43 de mii de persoane, aceasta constituind un număr de un milion 214,5 mii de persoane. „A scăzut numărul populaţiei ocupate în agricultură (cu 6,1%) şi industrie (cu 1,5%), dinamica pozitivă înregistrându-se în domeniul construcţiilor (5%). Este în continuare acută problema şomajului în rândurile tinerilor”, a spus vicepreşedintele CNSM.
Potrivit lui, rămâne gravă problema ocupării salariaţilor în condiţii informale. „Dacă ţinem cont de fenomenul achitării salariului „în plic”, atunci numărul persoanelor angajate neregulamentar, conform estimărilor experţilor în domeniu, constituie peste 650 de mii de persoane. Activitatea în condiţii informale, achitarea salariului „în plic”, nedeclararea venitului real obţinut au adus în anul 2012 bugetului public naţional un prejudiciu de peste 5,3 miliarde de lei, conform datelor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei”. Petru Chiriac a menţionat că la aceşti coeficienţi un rol aparte îl joacă şi sindicatele din Moldova.
Mai mulţi membri ai Comitetului Confederal s-au arătat îngrijoraţi de faptul că economia tenebră este o piedică în dezvoltarea economiei naţionale. „Oamenii pleacă de la întreprinderi şi trec în economia tenebră pentru că legea şi statul nu-i apără”, a spus Boris Rojnevschi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor. La rândul său, preşedintele CNSM, Oleg Budza a făcut referire la strategia CNSM pentru anul 2013, care prevede, printre altele, majorarea salariului minim, îmbunătăţirea situaţiei vizând posibilităţile de angajare în condiţii formale a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, diminuarea poverii fiscale pentru cei cu venituri reduse etc.
Propuneri cu probleme
La şedinţa de marţi un alt subiect care a stârnit reacţii contradictorii a fost cel legat de amendamentele propuse de Federaţia Sindicatelor de Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţii „SINDICONS”, privind modificarea şi completarea articolelor 75 şi 78 din Codul muncii. Propunerile respective prevăd „dreptul salariatului de a refuza munca forţată prin suspendarea, din iniţiativa sa, a contractului individual de muncă până la crearea de către angajator a condiţiilor inofensive de muncă”, precum se menţionează în nota informativă. Totodată, potrivit amendamentelor propuse, „angajatorul nu poate angaja persoane care să-i înlocuiască pe salariaţii a căror contracte individuale de muncă au fost suspendate în cazul neachitării sau achitării parţiale, cel puţin două luni consecutive, a salariului sau a altor plăţi obligatorii”. Prezent la şedinţă, vicepreşedintele „SINDICONS”, Oleg Mîrleanu, s-a referit la experienţa României, în acest sens, menţionând că „propunerile respective sunt concepute ca un mijloc de apărare prin care se asigură respectarea simultaneităţii executării obligaţiilor în contractele individuale de muncă”.
Amendamentele propuse nu au găsit însă susţinere în rândul membrilor Comitetului Confederal. Majoritatea dintre ei şi-au exprimat indignarea, spunând că acestea lezează drepturile de muncă ale salariaţilor. În opinia lor, această situaţie ar fi convenabilă doar angajatorilor. Or, în redacţia actuală, Codul muncii prevede deja interzicerea muncii forţate (articolul 7), iar prin suspendarea contractului individual de muncă se are în vedere inclusiv „suspendarea plăţii drepturilor salariale de către angajator”. Anume acest lucru i-a pus în gardă pe membrii Comitetului Confederal.
Oricum, o decizie finală nu a fost luată, preşedintele CNSM, Oleg Budza, propunând crearea unui grup de lucru, format din juriştii mai multor sindicate, care să analizeze respectivele propuneri.
Ion GUZUN
Foto: Ghenadie ZLATIN