Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Domeniul securității și sănătății în muncă rămâne a fi unul vulnerabil

30.05.2018

IMG_3277

Modificările organizaționale ale instituțiilor cu funcții de control operate în vederea diminuării presiunii controalelor de stat asupra antreprenoriatului și optimizării cheltuielilor bugetare n-au fost realizate în conformitate cu prevederile internaționale.

Acesta este una dintre principalele concluzii ale studiului „Impactul reformei guvernamentale în domeniul reorganizării controlului de stat privind securitatea și sănătatea în muncă”, autor Mariana Iațco, expert asociat al Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”  (IDIS „Viitorul”), care a fost discutat în cadrul unei dezbateri publici, organizată astăzi, 30 mai, de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung.

Pronunțându-se pe marginea acestui subiect, Elena Carchilan, șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a mărturisit că efectul reformei controlului de stat privind securitatea și sănătatea în muncă este unul negativ. Aceasta, pentru că, a explicat dumneaei, deși atribuțiile privind controlul de stat cu referire la securitatea și sănătatea în muncă, care reveneau Inspectoratului de Stat al Muncii, au fost transferate către alte 10 agenții, doar 4 dintre aceste entități dispun de regulamente de organizare și funcționare, adică cu eficiență scăzută.

La data de 29 mai 2018 Inspectoratului de Stat al Muncii au fost comunicate 154 accidente, din care: mortale – 21 cu 24 persoane; grave – 2 cu 6 persoane și 131 cu incapacitate temporară de muncă. Datele comunicate referitor la accidentele de muncă ar putea fi mai multe, dar ele nu sunt anunțate pe motiv că persoanelor nu le este clar unde să le comunice sau conducătorii entităților nu le comunică la Inspectoratul de Stat al Muncii.

Începînd cu 27 octombrie 2017 și pînă în prezent nu au fost cercetate accidentele de muncă grave și mortale, și nu au fost întocmite procesele-verbale  de cercetare a lor. CNSM își exprimă îngrijorarea față de situația reală a securității și sănătății în muncă din republică, față de tergiversarea termenelor de cercetare a accidentelor de muncă și de faptul neprotejării angajaților la locul de muncă.

Exprimând poziția Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte CNSM, a remarcat că sindicatele din Moldova cu certitudine nu s-au opus reformei organelor de control, ci au fost împotriva lichidării propriu-zise a Inspectoratului de Stat al Muncii, împotriva anulării abilităților cu care era împuternicită această instituție.

În context, Sergiu Sainciuc a evidențiat că în țara noastră există o legislație clară în ce privește domeniul securității și sănătății în muncă care trebuie respectată cu strictețe. De aceea, dumnealui a declarat că sindicatele vor monitoriza în continuare respectarea acesteia. Vicepreședintele CNSM a salutat faptul că se atestă din partea Guvernului o dorință de a îmbunătăți activitatea de control privind securitatea și sănătatea în muncă prin reformarea instituțiilor publice abilitate.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM