Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Eficientizarea politicilor de tineret ar putea contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai și la diminuarea migrației tinerilor în străinătate

13.12.2016

IMG_7898

În pofida numeroaselor activități și declarații îndreptate spre susținerea tinerilor, la momentul de față, pe piața muncii din Republica Moldova, se atestă o rată înaltă a șomajului, subocuparea, emigrarea forței de muncă, insuficiența mecanismelor socio-economice eficiente care ar oferi tinerilor beneficii. Despre aceasta se arată într-un studiu prezentat recent de Asociația FĂCLIA.

Studiul cu genericul “Accesul tinerilor la muncă decentă în Republica Moldova”, a fost realizat la inițiativa Asociației FĂCLIA, cu suportul Ministerului Tineretului și Sportului și al Fundației CNV Internationaal din Olanda.

La prezentarea studiului, care a avut loc în cadrul Conferinței “Drepturile tinerilor: provocări și perspective”, a participat conducerea Asociației FĂCLIA, reprezentanți ai autorităților, sectorului non-guvernamental și ai sindicatelor.

Angela Ciocîrlan, președintele Asociației, a menționat că acest studiu analizează contextul național în domeniul garantării accesului efectiv al tinerilor la muncă decentă și vine cu o serie de constatări și recomandări.

În acest sens, autorii studiului recomandă să fie făcute anumite modificări și ajustări la legislație, pentru a oferi tinerilor mai multe șanse la un trai decent, adoptarea de măsuri cu caracter economic în scopul asigurării viabilității mecanismelor juridice existente, instituirea unor garanții de ordin socio-economic pentru tineri.

Prezent la eveniment, Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a menționat că tinerii trebuie să-și cunoască drepturile și legislația muncii. În mod special, potrivit lui, tinerii trebuie să știe mai multe despre activitatea sindicatelor, să fie la curent cu prevederile Legii sindicatelor și cum sindicatele pot să-i protejeze și să le apere drepturile.

Petru Chiriac a mai spus că munca decentă este în centrul atenției CNSM, dar și a organizațiilor internaționale, și este un concept promovat pe larg în rândul tinerilor care trebuie să beneficieze de salarii decente, credite preferențiale, alte facilități care i-ar stimula să lanseze o afacere și să nu plece în străinătate.

Printre propunerile menționate la evenimentul de lansare a studiului, s-a menționat despre crearea unor mecanisme de acordare a unor facilități fiscale, lansarea programelor de acces la locuințe pentru tineri, promovarea unor politici de sprijinire a tinerilor la locul de muncă, crearea unor centre de consultanță pentru tinerii din teritoriu.

Departamentul mass-media și relații internaționale