„E timpul ca vocea noastră să se facă auzită!”. Cu această constatare a fost dat startul seminarului „Egalitatea de gen în sindicate” de către preşedinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM, Liuba Rotaru.
Domnia sa a îndemnat femeile prezente la seminar să dea dovadă de solidaritate şi să se alăture marşului muncii preconizat pentru data de 7 iunie 2013, consacrat Zilei sindicalistului. Preşedinta Consiliului de Femei a menţionat importanţa femeii într-o societate. „Femeile întotdeauna găsesc acel grăuncior raţional pentru a face ceea ce trebuie, pentru a cere, şi până la urmă pentru a se face auzite”, a mai adăugat Liuba Rotaru.
Pe ordinea de zi a seminarului şi-au găsit reflectare unele subiecte care au fost, sunt şi vor rămâne actuale mereu. Lilia Pascal, şefa Direcţiei politici de asigurare a egalităţii de gen şi prevenire a violenţei din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a prezentat Cadrul legal-normativ cu referire la egalitatea de gen în contextul ajustării, în conformitate cu Legea nr. 5-XVI din 2006, ”Cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi”. În acest mod, membrele Consiliului de Femei din cadrul CNSM au luat cunoştinţă de drepturile femeii şi locul pe care acestea conform legii trebuie să-l ocupe în societate, dar şi despre ajustările şi modificările propuse în lege.
Reprezentantul ministerului a mai vorbit despre „izvorul” legilor privind egalitatea de gen. „Prima lege la acest capitol a fost adoptată în 2006. De atunci putem vorbi deja despre un cadru legal în acest sens”, a menţionat Lilia Pascal. „Dar cu toate astea noi încă suntem învinuiţi de către experţii internaţionali că avem un cadru legal doar declarativ. Şi că nu avem mecanismele de implementare ale acestuia”, a mai adăugat doamna Pascal. Mai mult de atât, aceeaşi sursă a ţinut să arate Consiliului de Femei unele recomandării şi arii de intervenţie în Legea „Cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi”. Dintre acestea face parte şi un punct la care, după părerea experţilor, ar trebui să se acorde o importanţă deosebită şi anume: sensibilizarea femeilor şi bărbaţilor cu privire la participarea echilibrată atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor în procesul decizional.
În procesul decizional trebuie să participe atât femeile cât şi bărbaţii
În cadrul aceluiaşi seminar s-a menţionat că Guvernul admite că în această Lege sunt anumite puncte vulnerabile, dar cu toate astea a fost respins un proiect de lege cu modificări şi ajustări. „Cancelaria de Stat nu a fost de acord cu acest proiect”, a menţionat expertul independent Valentina Bodrug. Una dintre cerinţele incluse în proiect a fost ca femeile să participe la luarea deciziilor în structurile de reprezentare publică. Valentina Bodrug s-a pronunţat şi asupra faptului că publicaţiile periodice şi agenţiile de presă să prezinte femeia şi bărbatul prin prisma drepturilor egale în toate sferele vieţii.
„Ni se impun reguli stereotipizate. Care este imaginea femeii în societate dacă ea este pozată în imagine sexy şi în posturi de servitoare ale bărbaţilor?”, s-a pronunţat dna Bodrug referitor la acest aspect. O serie de întrebări – răspunsuri a deschis şi mai mult orizontul cunoaşterii în cadrul seminarului. A mai fost abordată şi problema violenţei în familie. Astfel că împreună cu membrele Consiliului de Femei, experta independentă, Angelina Zaporojan a discutat despre strategiile de fortificare a Cadrului legal-normativ cu referire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie. La fel s-au discutat şi practicile de promovare a dimensiunii de gen: conceptul BCIS, prezentat de către şefa Direcţiei de asistenţă socială, MMPSF, Djulieta Popescu. Seminarul pentru membrele Consiliului de Femei din cadrul CNSM „Egalitatea de gen în sindicate” a avut loc la 18 aprilie 2013 la Institutul Muncii din Chişinău.
Rodica VÎLCU
Foto: Ghenadie ZLATIN