Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Egalitatea de gen, reper pentru Consiliul de Femei

30.04.2013

seminar consiliul de femei

„E timpul ca vocea noastră să se facă auzită!”. Cu această constatare a fost dat startul se­minarului „Egalitatea de gen în sindicate” de către preşedinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM, Liuba Rotaru.

Domnia sa a îndemnat femeile prezente la seminar să dea dova­dă de solidaritate şi să se alăture marşului muncii preconizat pen­tru data de 7 iunie 2013, consa­crat Zilei sindicalistului. Preşedinta Consiliului de Femei a menţionat importanţa femeii într-o societate. „Femeile întot­deauna găsesc acel grăuncior raţional pentru a face ceea ce trebuie, pentru a cere, şi până la urmă pentru a se face auzite”, a mai adăugat Liuba Rotaru.

Pe ordinea de zi a seminarului şi-au găsit reflectare unele su­biecte care au fost, sunt şi vor ră­mâne actuale mereu. Lilia Pascal, şefa Direcţiei politici de asigurare a egalităţii de gen şi prevenire a violenţei din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Fa­miliei, a prezentat Cadrul legal-normativ cu referire la egalitatea de gen în contextul ajustării, în conformitate cu Legea nr. 5-XVI din 2006, ”Cu privire la asigura­rea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi”. În acest mod, mem­brele Consiliului de Femei din cadrul CNSM au luat cunoştinţă de drepturile femeii şi locul pe care acestea conform legii trebu­ie să-l ocupe în societate, dar şi despre ajustările şi modificările propuse în lege.

Seminar

Reprezentantul ministerului a mai vorbit despre „izvorul” le­gilor privind egalitatea de gen. „Prima lege la acest capitol a fost adoptată în 2006. De atunci pu­tem vorbi deja despre un cadru legal în acest sens”, a menţionat Lilia Pascal. „Dar cu toate as­tea noi încă suntem învinuiţi de către experţii internaţionali că avem un cadru legal doar decla­rativ. Şi că nu avem mecanismele de implementare ale acestuia”, a mai adăugat doamna Pascal. Mai mult de atât, aceeaşi sursă a ţinut să arate Consiliului de Fe­mei unele recomandării şi arii de intervenţie în Legea „Cu privire la asigurarea egalităţii de şan­se între femei şi bărbaţi”. Dintre acestea face parte şi un punct la care, după părerea experţilor, ar trebui să se acorde o importan­ţă deosebită şi anume: sensibi­lizarea femeilor şi bărbaţilor cu privire la participarea echilibrată atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor în procesul decizional.

În procesul decizional trebuie să participe atât femeile cât şi bărbaţii

În cadrul aceluiaşi seminar s-a menţionat că Guvernul admite că în această Lege sunt anumite puncte vulnerabile, dar cu toa­te astea a fost respins un proiect de lege cu modificări şi ajustări. „Cancelaria de Stat nu a fost de acord cu acest proiect”, a menţio­nat expertul independent Valen­tina Bodrug. Una dintre cerinţele incluse în proiect a fost ca feme­ile să participe la luarea decizii­lor în structurile de reprezentare publică. Valentina Bodrug s-a pronunţat şi asupra faptului că publicaţiile periodice şi agenţii­le de presă să prezinte femeia şi bărbatul prin prisma drepturilor egale în toate sferele vieţii.

„Ni se impun reguli stereoti­pizate. Care este imaginea femeii în societate dacă ea este pozată în imagine sexy şi în posturi de ser­vitoare ale bărbaţilor?”, s-a pro­nunţat dna Bodrug referitor la acest aspect. O serie de întrebări – răspunsuri a deschis şi mai mult orizontul cunoaşterii în cadrul seminarului. A mai fost abordată şi problema violenţei în familie. Astfel că împreună cu membrele Consiliului de Femei, experta in­dependentă, Angelina Zaporojan a discutat despre strategiile de fortificare a Cadrului legal-nor­mativ cu referire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie. La fel s-au discutat şi practicile de promovare a dimensiunii de gen: conceptul BCIS, prezentat de către şefa Direcţiei de asis­tenţă socială, MMPSF, Djulie­ta Popescu. Seminarul pentru membrele Consiliului de Femei din cadrul CNSM „Egalitatea de gen în sindicate” a avut loc la 18 aprilie 2013 la Institutul Mun­cii din Chişinău.

Rodica VÎLCU

r.vilcu@vocea.md

Foto: Ghenadie ZLATIN