Frauda bancară în proporții de 12% din PIB, falimentul celor trei bănci și implicațiile fiscale rezultate, înghețarea asistenței externe și subminarea competitivității economice, cauzată de ritmul lent de creștere a productivității muncii în raport cu ritmul creșterii salariilor, sunt principalii factori care vor afecta dezvoltarea economică a Republicii Moldova în 2016. Concluziile aparțin celui mai recent număr al revistei MEGA, lansat miercuri, 6 aprilie, de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup.
Autorii publicației constată că, în pofida constrângerilor interne și externe fără precedent, economia Republicii Moldova a scăzut în 2015 cu doar 0,5%, iar pentru 2016 se prognozează o ușoară recuperare economică de 2,5% – un ritm de circa trei ori mai mic față de nivelul necesar pentru a ajunge din urmă țările din regiune. În același timp, experții se așteaptă la o temperare a inflației, aspect ce va influența pozitiv creșterea economică reală și va motiva BNM să relaxeze gradual politica monetară.
Potrivit lui Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup și co-autor al studiului, principalul factor care a atenuat șocurile economice din 2015 a fost deprecierea monedei naționale cu 25%, care a descurajat importurile, pe fondul scăderii dramatice a remiterilor și a salariului real și a temperat presiunile asupra exporturilor, fapt ce s-a soldat cu o creștere a balanței exportului net.
”Incertitudinea și instabilitatea economică se vor menține pentru următorii cel puțin 5 ani, iar dacă reformele sistemice nu vor fi urgentate, în special cele din sectoarele financiar-bancar, justiției și energetic, Republica Moldova riscă să rămână într-o stare de creștere mediocră pentru următorii 10 ani”, a atenționat Lupușor.
Experții au mai accentuat necesitatea elaborării și implementării de urgență a unui plan complex privind reformarea sistemului bancar, care rămâne a fi principala sursă a riscurilor pentru economia moldovenească, cu accent pe dinamizarea investigațiilor pe marginea fraudelor bancare, îmbunătățirea transparenței și calității acționariatelor bancare, fortificarea independenței și competențelor regulatorii ale BNM și „de-offșorizarea” sistemului bancar.
MEGA este o publicație bi-anuală elaborată de către Expert-Grup începând cu 2009, scopul căreia este de a dezvălui esența evoluțiilor economice în Moldova, a analiza politicile economice și a oferi recomandări asupra strategiilor de dezvoltare economică a țării.
Departamentul mass-media și relații internaționale