Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Experții economici susțin că autoritățile nu trebuie să piardă din vigilență nici în anul 2017

08.12.2016

IMG_0137

Deși anul economic 2016 a fost mai favorabil comparativ cu 2015, iar prognoza pentru 2016-2017 estimează o creștere a economiei de aproximativ 3-4%, competitivitatea și durabilitatea acestei creșteri rămân principalele provocări ale anului care vine.

Despre aceasta se arată în ediția cu numărul XV a revistei MEGA, prezentată joi, 8 decembrie, de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în cadrul conferinței „MEGA: Memorandumul FMI în contextul tendințelor și prognozelor economice pentru 2016-2017”.

Acțiunea organizată de Expert-Grup cu suportul financiar al Grupului Băncii Mondiale, prin intermediul Parteneriatului Global pentru Responsabilitate Socială, a reunit la Chișinău reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), Băncii Naționale a Moldovei (BNM), experți economici naționali și internaționali.

Evenimentul dat scoate în evidență realitățile social-economice, tendinițele și provocările existente în diverse ramuri ale economiei naționale, în contextul aprobării la 7 noiembrie curent, de FMI, a noului program de finanțare pentru Republica Moldova în valoare de 178 de milioane de dolari. Menționăm că documentul prevede o finanțare pentru o perioadă de trei ani, iar prima tranșă, de peste 35 de milioane, va fi debursată în scurt timp. Scrisoarea de intenție ce se referă la particularitățile Memorandumului de finanțare poate fi descărcată aici.

În context, Armine Khachatryan, reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova, a menționat la lucrările conferinței că nu există un „medicament” pentru toate economiile din lume, însă, în cazul Republicii Moldova, este important ca autoritățile să se angajeze în implementarea unor reforme structurale. “Obiectivul principal al acestor reforme trebuie să fie restaurarea stabilității economice, stimularea creșterii economice și reducerea nivelului de sărăcie”, a adăugat reprezentantul FMI.

Totodată, Armine Khachatryan, a subliniat că un obiectiv primordial al politicilor din sectorul financiar pentru următoarea perioadă, este de a asigura funcționarea instituțiilor financiare într-un cadru de reglementare și supraveghere.

Autorii studiilor cuprinse în revistă, consideră că principala provocare ține de riscul inducerii în eroare a decidenților de politici economice de către tendințele economice care arată bine doar la suprafață, însă conțin multe subtilități îngrijorătoare.

Astfel, în pofida creșterii economice anticipate pentru anul 2017, autoritățile nu trebuie să înăsprească povara fiscală, în același timp trebuie să relaxeze mai activ politica monetară și să fie foarte prudenți în promovarea austerității bugetare.

Potrivit lui Valeriu Prohnițchi, expert al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, principalele domenii unde s-a înregistrat o creștere economică semnificativă au fost agricultura și sectorul de servicii, însă, susține el, acest fapt ar putea însemna și o creștere a economiei informale.

Ca și provocări pe termen mediu și lung, autorii atenționează asupra nivelului scăzut al productivității muncii, care subminează competitivitatea economiei moldovenești, atât din punct de vedere al prețului forței de muncă, cât și al calității acesteia.

De asemenea, pe termen lung, deficitul balanței de plăți, agravat de nivelul înalt al datoriei externe, precum și de influxurile modeste de investiții străine, generează riscuri care vizează stabilitatea macroeconomică a țării.

Carențele de competitivitate sunt datorate și faptului că, în 2016 consumul final a fost principalul factor de creștere economică, ceea ce a stimulat creșterea importurilor, în timp ce exporturile, în termeni reali, au scăzut.

În calitate de soluții, autorii publicației recomandă echilibrarea deficitului de cont curent și stimularea investițiilor, prin înlăturarea celor trei bariere principale care stau în calea investitorilor: corupția, instabilitatea politicilor și instabilitatea politică din țară.

Dezvoltarea unui serviciu public transparent, profesionist și centrat pe interesele populației și ale mediului de business, susținut de un sistem al justiției incoruptibil, ar putea fi principalii factori care vor impulsiona activitatea investițională în Republica Moldova, cu efectele necesare asupra productivității muncii, competitivității țării și durabilității modelului de creștere economică.

Varianta integrală a publicației, cu analize, date statistici, prognoze și recomandări, poate fi descărcată aici.

Departamentul mass-media și relații internaționale