Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Federația Sindicală „Sănătatea”, în sprijinul comunității medicale din Moldova

23.04.2020

Federația Sindicală „Sănătatea” a întreprins o serie de acțiuni și activități în susținerea angajaților din sistemul de sănătate implicați în combaterea COVID-19. Aceste acțiuni le prezentăm în ordine cronologică, după cum urmează:

1. Adresarea Biroului Executiv al Federației Sindicale „Sănătatea” către Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dna Viorica Dumbrăveanu (din 28.02.2020), prin care s-a solicitat:
 instruirea și informarea personalului medical privind riscurile profesionale și măsurile de protecție împotriva îmbolnăvirii;
 asigurarea personalului medical cu echipament individual special de protecție;
 organizarea examenului medical și supravegherea permanentă a stării sănătății lucrătorilor, în timpul orelor de muncă, în toate instituțiile din ramură.

2. Adoptarea Hotărârii Biroului Executiv „Cu privire la evoluția situației epidemiologice a infecției cu COVID-19” (din 12.03.2020), prin care s-a solicitat președinților comitetelor sindicale:
 să informeze reprezentanții Federației Sindicale „Sănătatea” despre situațiile care pun în pericol viața sau securitatea angajaților din sistemul de sănătate la locul de muncă;
 să semnalizeze reprezentanții Federației Sindicale „Sănătatea” despre lipsa echipamentelor de protecție, a materialelor necesare pentru acordarea de îngrijiri medicale sau oricare alte lipsuri;
 să monitorizeze ca angajații să aibă timp de repaus.

3. Apelul Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova și al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova către Ion Chicu, Prim-ministrul Republicii Moldova și Viorica Dumbrăveanu, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova (25.03.2020), prin care s-a solicitat:
 asigurarea personalului medical și nemedical din instituțiile medico-sanitare publice cu echipamente și mijloace de protecție individuală și colectivă, conform cerințelor epidemiologice;
 pregătirea urgentă a tuturor instituțiilor medicale pentru activitate în condițiile pandemiei COVID-19;
 intensificarea instruirii lucrătorilor din instituțiile medico-sanitare, farmaceutice și a studenților, propagarea activă a măsurilor de profilaxie a COVID-19 în rândul populației, utilizând toate instituțiile de comunicare în masă, indiferent de formele lor de proprietate;
 asigurarea cu spațiu de cazare a personalului medical care a fost în contact și sunt antrenați la tratamentul bolnavilor cu COVID-19 pentru izolare și carantină;
 testarea prioritară a personalului medical aflat în zone de risc sporit de infectare;
 majorarea urgentă a salariului lucrătorilor din domeniul sănătății, conform valorii muncii lor prestate pentru societate;
 monitorizarea respectării riguroase a procedurilor epidemiologice în toate spitalele din țară.

4. Adresarea Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova (din 10.04.2020) către Ion Chicu, Prim-ministrul Republicii Moldova și Viorica Dumbrăveanu, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, prin care s-a cerut acordarea a 100% supliment la salariu pentru toți lucrătorii pe perioada stării excepționale.

5. Apelul Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova către angajatorii și liderii de sindicat ai instituțiilor medicale (din 13.04.2020), prin care s-a solicitat atragerea atenției deosebite condițiilor de muncă și depunerea eforturilor majore pentru asigurarea cu mijloace de protecție individuală și colectivă a salariaților din toate instituțiile medico-sanitare, respectarea dreptului fiecărui salariat la condițiile echitabile de muncă care corespund cerințelor securității în muncă și a dreptului la odihnă, inclusiv la reglementarea timpului de muncă, a pauzelor de odihnă zilnice.

6. Întrevederea Conducerii Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova cu conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale la data de 21 aprilie curent privind problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate și lucrătorii medicali în combaterea pandemiei COVID-19.
 Problema primordială pusă în discuție a fost axată pe măsurile necesare pentru a fi întreprinse în diminuarea infectării masive a angajaților din sistem. În acest context, Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova a solicitat asigurarea tuturor angajaților din sistemul medical implicat în diagnosticarea și tratamentul tuturor pacienților indiferent de diagnostic cu echipament individual de protecție conform cerințelor OMS și în volumul necesar.
 Totodată, s-a specificat rolul primordial al instruirii personalului medical privind măsurile de protecție individuală în riscurile de infectare cu Covid-19 și imperativul testării lucrătorilor medicali.
 Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova și-a reiterat poziția cu privire la acordarea suplimentului de 100% la salariile de funcție tuturor lucrătorilor medicali implicați în diagnosticarea și tratarea pacienților cu COVID-19.

7. Acțiuni întreprinse de Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova pentru susținerea financiară a organizațiilor sindicale ale lucrătorilor din instituțiile medicale implicate în tratarea pacienților cu COVID-19.
 Din Fondul de ajutor reciproc și solidaritate al Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova au fost alocate resurse financiare pentru procurarea echipamentului de protecție; compensarea cheltuielilor de deplasare a angajaților spre serviciu și de la serviciu și alimentarea lucrătorilor medicali, următoarelor instituții:
 IMSP Institutul de Medicină Urgentă – 200 mii lei;
 IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Filiala „Gheorghe Cașu” al Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – 300 mii lei;
 IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească – 160 mii lei;
 IMSP Spitalul Clinic mun. Bălți – 100 mii lei;
 IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „T. Ciorbă” – 60 mii lei;
 IMSP Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile – 60 mii lei;
 IMSP Spitalul de Stat – 70 mii lei;
 IMSP Centrul de Sănătate Soroca – 60 mii lei;
 IMSP Spitalul Raional Dondușeni – 60 mii lei;
 IMSP Spitalul Raional Cantemir – 50 mii lei;
 IMSP Centrul de Sănătate Drochia – 40 mii lei;
 IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie – 50 mii lei;
 IMSP Spitalul Raional Fălești – 80 mii lei;
 IMSP Spitalul Raional Cahul – 20 mii lei.

Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova aduce sincere mulțumiri pentru solidaritate și suport financiar acordat angajaților din sistemul de sănătate din partea centrelor sindicale național-ramurale:
 Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova;
 Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova;
 Federației Sindicatelor Lucrătorilor Instituțiilor Bancare și de Asigurări din Republica Moldova;
 Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri „SINDINDCOMSERVICE”;
 Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „AGROINDSIND” din Republica Moldova;
 Federației Sindicală „SINDENERGO”;
 Federației Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice din Republica Moldova.

Sursa: http://sindsan.md

Departamentul mass-media și relații internaționale