Federația Sindicatelor Lucrătorilor din sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice” se alătură Declarației Consiliului de Femei din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în vederea susținerii adoptării Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind combaterea violenței la locul de muncă. În acest sens, Federația a organizat astăzi, 7 decembrie, un flash mob de susținere a campaniei Organizației Națiunilor Unite cu genericul “16 zile de activism împotriva violenței de gen”.
Sindicalistele, membre ale Federației „Sindindcomservice” din toată țara, întrunite în cadrul unui seminar, au discutat principalele probleme cu care se confruntă femeile și au venit cu o serie de propuneri în direcția îmbunătățirii situației, ce țin de majorarea indemnizațiilor, sporirea alocațiilor pentru întremarea sănătății femeilor și odihna copiilor.
Ludmila Munteanu, președinte al Comisiei pentru femei din cadrul Federației „Sindindcomservice”, a accentuat că femeile sunt nemulțumite de modul cum a fost organizată reforma sistemului de pensii, care este una discriminatorie la adresa femeilor. “Obiectivul nostru este ca egalitatea de gen să fie aplicată în cadrul organizațiilor sindicale, la întreprinderi și la nivel de politici guvernamentale. Este necesar ca autoritățile să acorde o mai mare atenție problemelor cu care se confruntă femeile, și nu doar să le audă, ci și să le susțină prin acțiuni concrete”, a subliniat sindicalista.
În context, Ana Selina, președintele Federației „Sindindcomservice”, a menționat că un rol aparte în îmbunătățirea condițiilor de muncă ale salariaților din ramură îl au contractele colective de muncă, care sunt o pârghie eficientă în procesul de negocieri cu patronii. Totodată, președintele Federației a vorbit despre mai multe subiecte legate de situația social-economică din țară, care vor fi examinate detaliat la sfârșitul lunii decembrie curent, în cadrul Conferinței anuale de dare de seamă a Federației „Sindindcomservice”.
Participantele la seminar au mai discutat despre planificarea activităților privind promovarea egalității de gen, democrația de gen și Convențiile OIM, impactul dialogului social asupra optimizării migrației de muncă în Republica Moldova.
Amintim că prin Declarația din 15 septembrie 2017, Consiliul de Femei din cadrul CNSM pledează pentru adoptarea de către OIM a Convenției privind combaterea violenței pe piața muncii și îndeamnă Guvernul Republicii Moldova și Confederaţia Naţională a Patronatelor din Moldova să susțină adoptarea acestui document important în vederea eradicării discriminării pe piața muncii și combaterii violenței la locul de muncă.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM