Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Federația ”SINDLEX” cere remunerarea polițiștilor pentru munca peste program

08.12.2017

25035239_1754499794573940_153423210_o

Asigurarea și respectarea drepturilor social-economice ale funcționarilor cu statut special a constituit tema de bază a seminarului organizat astăzi, 8 decembrie, de către Federația Sindicatelor din Moldova ”SINDLEX”, cu participarea președinților organizațiilor sindicale primare din cadrul Sindicatului ”Demnitate”, membrilor Consiliului general al Federației Sindicatelor din Moldova ”SINDLEX”, reprezentaților parteneriatului social din cadrul Inspectoratului General al Poliției al MAI.

În opinia Angelei Otean, secretarul general al Federației Sindicatelor ”SINDLEX”, la momentul de față, spre deosebire de perioadele de odinioară, se înregistrează anumite evoluții pozitive în ce privește asigurarea și respectarea drepturilor social-economice ale lucrătorilor din organele de poliție. Angajatorul tratează cu mai multă responsabilitate problemele care vizează condițiile de lucru și nivelul de trai ale angajaților din poliție.

În același timp, a specificat dumneaei, sindicatul de ramură mai are mult de muncit cu conducătorii organelor de drept din țară în ce privește respectarea drepturilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă ale polițiștilor. La concret, Angela Otean s-a referit la faptul că până la momentul de față nu este remunerată activitatea polițiștilor în afara orelor de program. În această ordine de idei, secretarul general al Federației Sindicatelor ”SINDLEX”, a propus să fie amendată legislația ce ține de salarizarea polițiștilor, astfel încât conducătorii organelor de drept să fie obligați să achite suplimentele respective la salarii pentru munca peste program a angajaților din structurile de poliție.

Ea și-a exprimat speranța că respectiva lacună legislativă ar putea fi eliminată odată cu adoptarea și punerea în practică a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, pentru care pledează Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

Liuba Rotaru, directoarea direcției generale a Casei teritoriale de asistență socială Centru a municipiului Chișinău a Casei Naționale de Asigurări Sociale, i-a informat pe cei prezenți la seminar despre modificările care au intervenit în domeniul asigurărilor sociale  din Republica Moldova. Îndeosebi, dumneaei s-a concentrat pe particularitățile legislației în speță ce vizează drepturile angajaților din organele de drept. Aceasta, după ce de la 1 ianuarie, anul curent, polițiștii și angajații cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au devenit contribuabili ai bugetului de asigurări sociale, iar serviciile de pensionare din cadrul structurilor de forță au fost incluse în componența Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Dorin Suruceanu, formator național din cadrul Institutului Muncii al CNSM, le-a explicat conducătorilor organizațiilor sindicale primare din cadrul Federației ”SINDLEX”, cum să-și organizeze mai eficient activitatea, încât angajații din structurile respective, membri de sindicat, să se simtă mai bine protejați în plan social economic.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM