Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Femeile din Republica Moldova sunt tratate inechitabil în raport cu bărbații în cadrul sistemului public de pensii

31.03.2022

in-republica-moldova-sunt-aproape-600-de-persoane-care-au-o-pensie-medie-de-7000-de-lei-41877

Pensia medie a femeilor este mai mică decât a bărbaților, în ultimele două decenii decalajul crescând continuu, iar în perioada 2015-2021 diferența a variat între 15% și 22%. Cauzele principale ale diferenței țin de stagiul de cotizare și de venitul mediu asigurat. Sunt concluziile notei analitice „Elementele de inechitate în stabilirea pensiei minime în Republica Moldova: cauze, consecințe și soluții de remediere”, care a fost prezentată miercuri, 30 martie, la Chișinău.

La 1 ianuarie 2022, pensia medie pentru limita de vârstă calculată femeilor era de 2432 lei, cu 18% sub pensia medie a bărbaților (2960 lei). Principalii factori-cheie ai inegalității sunt: stagiul mai redus de cotizare al femeilor (37,7 ani în 2021) față de cel al bărbaților (40 de ani); veniturile mai mici acumulate de actualele pensionare pe durata vieții economice active.

Potrivit informațiilor expuse în notă, cauzele decalajelor sunt multiple: mai multe femei muncesc în sectoare cu venituri mici; majoritatea funcțiilor de conducere în organizații sunt deținute de bărbați; număr mai mare și durate mai lungi de aflare în șomaj în cazul femeilor; întreruperi de carieră care nu sunt asimilabile stagiilor de cotizare; persistă fenomenul discriminării salariale de gen (decalajul dintre salariile bărbaților și al femeilor este de circa 14%).

Conform notei, stagiul de cotizare și vârsta de cotizare sunt la nivele mai mici pentru femei. Însă o provocare mult mai serioasă este asigurarea egalității salariale pe durata vieții economice active. O problemă foarte dificilă este în continuare cea a pensiilor mici. Deși ele au fost majorate în 2021, majorarea respectivă va fi puternic erodată de creșterea prețurilor în 2022. În același timp, inegalitățile de pensie nu pot fi redresate în cadrul sistemului de pensionare, dacă se dorește păstrarea principiului de contributivitate.

Pentru a îmbunătăți situația sunt necesare mai multe măsuri de intervenție: securizarea legislativă a procesului de egalizare a vârstei de pensionare și stagiului de cotizare al femeilor și al bărbaților; accent pe politicile echitabile în ocupare, avansare în carieră și creștere profesională a femeilor; valorizarea mai justă a timpului petrecut de femei în îngrijirea copilului, altor membri ai gospodăriei și în efectuarea lucrului casnic neplătit; facilitarea procesului de revenire la muncă a femeilor (și al bărbaților) din concediul de îngrijire al copilului.

Prezentă la lansarea notei analitice, Liuba Rotaru, președintă Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a subliniat că chestiunea inechității stabilirii pensiei minime nu poate fi separat examinată fără a lua în calcul problema nivelului de salarizare. Totodată, sindicalista susține că dacă se dorește cu adevărat dezvoltarea unui sistem de protecție socială a populației este necesar de a combate și minimiza fenomenul muncii nedeclarate și a salariilor “în plic”, iar pentru aceasta este necesar de schimbat mentalități, de informat viitorii salariați încă din băncile școlii despre impactul negativ al muncii nedeclarate și pericolele la care se expun. În același timp, sunt necesare mai multe măsuri de susținere a populației, în special în contextul creșterii prețurilor la diverse categorii de produse și servicii și resurse energetice.

Notă analitică „Elementele de inechitate în stabilirea pensiei minime în Republica Moldova: cauze, consecințe și soluții de remediere” a fost elaborată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis” cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Foto: www.moldova.md

Departamentul mass-media și relații internaționale

Abonați-vă la canalul nostru pe Telegram https://t.me/sindicatemd