Salariile mici, rata înaltă a şomajului în rândul femeilor, garanții sociale minime, discriminarea de gen, munca „la negru”sunt principalele probleme cu care se confruntă femeile sindicaliste din raionul Ocnița, se arată într-o Declarație emisă de Consiliul Inter-ramural Teritorial al Sindicatelor (CITS).
„O problemă frecventă cu care se confruntă tinerele absolvente este lipsa experienței de muncă. Tinerelor de cele mai multe ori li se refuză angajarea. Nimeni nu oferă o şansă absolvenților să acumuleze experienţă. Tinerii transmit CV-ul şi nimeni nu-i contactează pentru a le anunţe decizia referitoare la angajare, deşi în Codul Muncii se stipulează că refuzul la angajare se face în scris. Un adevărat cerc vicios”, se arată în declarația CITS.
Un alt aspect – locurile de muncă cu salarii mizere. Se invocă ca sunt locuri de muncă, dar tinerii nu vor să vină. Însă problema este că salariile sunt mici. Totodată, femeile sindicaliste din raionul Ocnița se confruntă cu grave probleme social-economice, care se datorează atât crizei economice, cât şi protecției sociale insuficiente din partea statului.
Astfel, sindicalistele din raionul Ocnița cer realizarea reformelor pentru crearea condiţiilor mai bune de trai a cetăţenilor; majorarea surselor pentru întreţinerea instituţiilor cu un număr mic de copii; creşterea salariilor în toate sectoarele; lichidarea muncii „la negru” în toate structurile; respectarea principiului egalității de gen. De asemenea, ele cer stoparea modificării Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale; unificarea modalității de calculare a cuantumului pensiei pentru toate categoriile de contribuabili, implementarea sistemului de asigurări obligatorii de asistență medicală şi personalizarea a 50% din prima de asigurări medicale achitată de salariat.
Sindicalistele mai solicită stoparea majorării vârstei de pensionare pentru femei; să nu fie redusă durata concediilor de maternitate; elaborarea unui Program de stat privind acordarea unui sprijin mai considerabil mamelor și copiilor după experiența unor ţări din spaţiul CSI. Ele insistă asupra necesității stabilirii indemnizației unice la naşterea copilului în cuantum de 5000 de lei şi solicită majorarea indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani de la 30% până la 40% din venitul mediu asigurat.
Astfel, sindicalistele îşi asumă obligaţia de monitorizare și respectare a legislaţiei în domeniul protecţiei femeilor, asigurarea protecţiei şi măsurilor privind concilierea vieţii de familie şi a vieţii profesionale, precum şi aplicarea ei în mod echitabil pentru femei şi bărbaţi.
Centrul Informațional al Sindicatelor