Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Formarea profesională calitativă – o necesitate pentru dezvoltarea și promovarea sectorului industriei ușoare din Moldova

25.11.2020

IMG_4312

Reprezentanți ai Comitetului Sectorial din Industria Ușoară din Republica Moldova s-au întrunit la 20 noiembrie, curent, în cadrul unei conferințe, unde au discutat despre imaginea și atractivitatea sectorului industriei ușoare din țară. Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Sporirea coeziunii în sectorul industriei ușoare din Republica Moldova”, susținut financiar de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit Nadejdei Rusnac, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Uşoară din Republica Moldova și președintele Comitetului Sectorial din Industria Ușoară, evenimentul are drept scop intensificarea comunicării în cadrul sectorului, prin formarea rețelelor între companiile din ramură și instituțiile de învățământ profesional tehnic care pregătesc specialiști pentru industria ușoara din țară.

„Ne-am propus să discutăm cu partenerii sociali despre situația din ramură și să elaborăm un plan comun de acțiuni, pentru a spori imaginea sectorului prin formarea profesională calitativă. Pentru a ne fi mai ușor să identificăm necesitățile de dezvoltare, în cadrul Comitetului sectorial am făcut o analiză statistică a sectorului”, a spus Rusnac.

Karl Holm și Paivi Korhonen, reprezentanții proiectului UE „Twinning”, axat pe sporirea calității și eficienței învățământului profesional tehnic, au vorbit despre cooperarea dintre principalii actori în industria ușoara din Finlanda. „Subiectul este unul foarte important, nu numai pentru sector, ci și pentru societate, în general. Noi încercăm să identificăm practicile bune, pentru a le aduce în societate, dar interacțiunea dintre diferiți actori sociali nu este deloc ușoară. Comitetele sectoriale sunt cheia care pot asigura această cooperare”, a menționat Holm.

Silvia Lazu, președintele Asociației Patronale din Industria ușoară „APIUS”, directorul fabricii de confecţionare a articolelor de îmbrăcăminte pentru copii „Bombonici”, a accentuat necesitatea promovării producătorilor autohtoni prin sporirea imaginii pe plan internațional. ”Scopul nostru e să creăm o industrie a modei mai puternică în Republica Moldova, prin creșterea valorii adăugate a produselor de modă locale și răspândirea etichetei „Made in Moldova” în toată lumea”, a subliniat ea.

În cadrul conferinței, participanții au formulat unele recomandări pentru dezvoltarea sectorului, care se axează pe formarea clusterelor, inovare, trecerea de la sistemul Lohn la alte sisteme, care le-ar asigura producătorilor nu doar valoare adăugată mai înaltă, ci și o profitabilitate sporită.

Industria ușoară reprezintă circa 5% din producția industrială autohtonă și generează 16,4% din exportul țării (în peste 10 țări din UE), fiind singurul sector industrial din țară cu o balanță comercială pozitivă. Este și cel mai mare angajator  – 26 mii locuri de muncă, majoritatea fiind femei. Conform datelor statistice din 2019, ramura duce lipsă de peste 3 mii lucrători în industria textilă și de confecții.

Comitetul Sectorial pentru formare profesională din Industria Ușoară a fost înregistrat la 14 mai 2018 și are misiunea de a asigura și facilita dialogul partenerilor sociali din sectorul industriei ușoare pentru corelarea formării profesionale a angajatorilor și salariaților cu cerințele pieței forței de muncă. Acesta participă la formarea unui sistem de sprijin informațional și analitic pentru învățământul profesional tehnic pornind de la necesitățile pieței muncii.

Departamentul mass-media și relații internaționale