Motivarea profesională și menținerea pe piața muncii a specialiștilor, implementarea programelor de formare profesională continuă, dezvoltarea politicilor de resurse umane la nivel sectorial – sunt principalele priorități ale Comitetului Sectorial de Formare Profesională în domeniile Comerț, Hoteluri și Restaurant (CSFPCHR). Despre aceasta au comunicat astăzi, 17 iulie, participanții la o conferință organizată la Chișinău de către CSFPCHR.
Scopul general al întrunirii membrilor CSFPCHR a fost de a aborda chestiunile legate de angajarea în sector și creșterea motivației profesionale. Cei prezenți, au discutat despre strategiile de integrare și menținere sustenabilă a resurselor umane în sector, tendințe și perspective economice, sociale și viitorul muncii în sectoarele comerț, hoteluri și restaurante.
Valentina Chiriac, vicepreședinta CSFPCHR, a menționat că oamenii constituie principala resursă care poate contribui la dezvoltarea sectoarelor menționate, însă în ultimii ani aceste sectoare se confruntă cu mai multe constrângeri legate de siguranța la locul de muncă, nivelul salariului, condițiile de muncă, productivitatea muncii. Potrivit sindicalistei, instituțiile de formare profesională trebuie să dezvolte politici de comunicare permanentă cu piața muncii, inclusiv prin crearea bazelor de date și implementarea instrumentelor care ar identifica nevoile și preferințele tuturor actorilor de pe piața muncii.
În cadrul conferinței, participanții au adoptat un Document de Poziție care specifică necesitatea promovării avantajelor sectoarelor în economia națională pentru a spori atractivitatea acestora și menținerea în profesie a cadrelor. Membrii Comitetului își doresc un grad mai mare de participare la procesele decizionale care ar asigura sporirea calității activităților de formare a cadrelor.
Pentru a facilita activitatea tuturor celor implicați în procesul de formare profesională continuă, CSFPCHR a elaborat un Ghid Metodologic care explică detaliat conceptul de formare, particularității activității în aceste sectoare, funcția resurselor umane la nivel de unitate, prezintă mai multe documente necesare desfășurării activității și exemple de bune practici care se referă la formarea profesională continuă.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, în perioada anilor 2010-2017 în sectoarele menționate au activat circa 200 de mii de angajați. În perioada anilor 2015-2017 doar circa 9 la sută dintre salariații din comerț și circa 6 la sută din salariații din domeniile hotelier și de alimentație publică au beneficiat de formare profesională continuă.
CSFPCHR a fost lansat la Chișinău în septembrie 2018. Obiectivul structurii este de a susține și a asigura agenții economici din ramură cu forță de muncă calificată. Comitetul urmărește să consolideze parteneriate strategice pentru formarea profesională în ramură și dezvoltarea propriilor capacități care să contribuie la modernizarea sistemului de formare profesională continuă din Republica Moldova.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM