Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Formatori sindicali din Europa de Est contribuie la modernizarea educației sindicale la Chișinău

17.08.2018

IMG_5049

Formatori sindicali din Republica Moldova, Ucraina, Belarus și Federația Rusă, se întrunesc în perioada 17-19 august curent la Chișinău, pentru a analiza situația ce se referă la instruirea activului sindical și a identifica noi abordări în această direcție. Evenimentul este organizat de ”Labor School”, organizație ce activează în domeniul muncii din or. Sankt Petersburg, în colaborare cu Institutul Muncii al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Oleg Budza, președintele CNSM, a menționat că mișcarea sindicală acordă o importanță deosebită procesului de instruire a membrilor de sindicat, fiind o prioritate a Confederației. În acest sens, a reiterat liderul sindical, Confederația a renovat Institutul Muncii, pentru ca această instituție cu tradiții în domeniul pregătirii cadrelor sindicale să corespundă tuturor cerințelor în domeniul educațional și să devină un centru de referință la nivel regional. “Această întrunire a trainerilor sindicali ne va ajuta să înțelegem mai bine care sunt necesitățile actuale în domeniul instruirii sindicale, ce-și doresc membrii de sindicat în materie de instruiri și cum să răspundem la aceste cerințe”, a accentuat președintele CNSM.

Eduard Vohmin, directorul organizației ”Labor School”, a menționat că în ultima perioadă organizațiile sindicale se confruntă cu numeroase provocări legate de schimbările prin care trece societatea, impactul noilor tehnologii, apariția unor noi formate în domeniul relațiilor de muncă, fapt ce necesită abordări diferite în domeniul instruirii membrilor de sindicat, pentru a obține rezultatele scontate.

Potrivit participanților, această întrunire a formatorilor sindicali este o bună ocazie de a face schimb de experiență, de a afla cum sindicatele organizează activități de instruire în diferite țări și cum acestea se adaptează la transformările prin care trece societatea.

Timp de trei zile, formatorii discută despre învățarea continuă a membrilor de sindicat, motivația apartenenței la sindicate, metode inovative de formare a participanților la activitățile de instruire, organising sindical, tehnici de atragere a noilor membri în sindicate, cum să contribui la sporirea implicării membrilor de sindicat în activitățile organizațiilor sindicale.

Totodată, întrunirea urmărește să contribuie la cunoașterea particularităților de învățare ale cursanților; de a cunoaște rolul și funcțiile educației sindicale, a aborda politica CNSM în domeniul formării sindicale; de a identifica specificul educației sindicale; de a consolida capacitățile formatorilor în procesul de comunicare cu cursanții sau cu alte persoane implicate în realizarea programelor de formare.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM