Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

În 2015 inspectorii de stat ai muncii și cei ai sindicatelor au realizat mai multe acțiuni comune în domeniul securității și sănătății muncii

01.04.2016

IMG_9183

Inspectorii de muncă ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și ai Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM) au făcut vineri, 1 aprilie, o evaluare a activităților comune întreprinse în anul 2015 în cadrul Acordului de colaborare încheiat între cele două instituții.

Oleg Budza, președintele CNSM, a menționat că problema securității și sănătății în muncă a fost pusă în discuție și continuă să fie abordată de sindicaliști la toate nivelurile, insistând, îndeosebi, pe excluderea ISM de sub incidența Legii 131 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător. ”Sănătatea și securitatea omului are prioritate, pot fi limitate oricare alte controale, dar nu cele ale inspectorilor de muncă. Nu trebuie să așteptăm să se întâmple ceva grav, pentru ca mai apoi să căutăm vinovatul. Vom continua să batem alarma că dispozițiile Convenției OIM nr 81privind inspecţia muncii, ratificată de țara noastră, trebuie respectate”, a spus Oleg Budza, adăugând că această problemă a fost discutată și la recenta întâlnire a sindicaliștilor cu premierul Pavel Filip”.

Potrivit Elenei Carchilan, șef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS), în baza Acordului de colaborare între CNSM și ISM, în 2015 au fost întreprinse un șir de măsuri comune: propagarea celor mai bune practici de aplicare a prevederilor actelor legislative și normative, efectuarea controalelor comune privind verificarea  respectării actelor legislative și normative la unitățile unde au fost accidente de muncă grave și mortale și la examinarea petițiilor membrilor de sindicat. Totodată, inspectorii de muncă de stat și cei ai sindicatelor au participat la cercetarea a 44 accidente de muncă grave și mortale, dar și la 3 accidente cu incapacitate temporară de muncă.

Carchilan a mai precizat că pentru anul curent Inspectoratul Muncii al Sindicatelor va promova constituirea comitetelor pentru securitate și sănătate în muncă la organizațiile sindicale primare și aplicarea bunelor practici de combatere a economiei informale.

La rândul său, Dumitru Stăvilă, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii, a subliniat importanța colaborării între instituția pe care o reprezintă și CNSM.

”Avem aceeași menire – de a asigura aplicarea corectă a legislației muncii și a normelor de securitate și sănătate în muncă. Fiind în permanență acolo unde lucrează membrii de sindicat, inspectorii muncii ai sindicatelor ne sesizează ori de câte ori au loc încălcări sau accidente de muncă, participând  nemijlocit la cercetarea acestora. Astfel, ne informăm reciproc și contribuim la perfecționarea cadrului legal, la instruirea specialiștilor în domeniul SSM și la alte activități prevăzute în Planul de acțiuni comune”, a conchis Stăvilă.

Acordul de colaborare între CNSM și ISM a fost încheiat la 18 noiembrie 2014.

Departamentul mass-media și relații internaționale