Obiectivele Organizației Națiunilor Unite (ONU) în domeniul dezvoltării durabile nu vor fi realizate decât dacă va fi intensificată lupta împotriva sclaviei moderne și a muncii copiilor, se arată într-un nou studiu al Organizației Internaționale a Muncii (ILO) și Fundației Walk Free.
Conform datelor publicate în timpul Adunării Generale a ONU, în 2016 au fost înregistrate peste 40 de milioane de victime ale sclaviei moderne și 152 de milioane de victime ale muncii copiilor în întreaga lume. Estimările au arătat că aproape 29 de milioane de persoane, sau 71% din numărul total al persoanelor victime ale sclaviei moderne, sunt femei. În principal, este vorba despre sclavie sexuală și căsătoriile forțate.
Studiul a constatat că printre cele 40 de milioane de victime ale sclaviei moderne, circa 25 de milioane de persoane au fost implicate în muncă forțată, iar 15 milioane au fost impuse forțat să se căsătorească. Munca copiilor este răspândită în agricultură (70,9%). Iar aproape fiecare al cincilea copil lucrează în sectorul serviciilor (17,1%).
Directorul general al ILO, Guy Ryder, a declarat: „Lumea nu va atinge obiectivele dezvoltării durabile decât dacă intensificăm în mod semnificativ eforturile noastre de combatere a acestor dezastre. Noile evaluări globale pot contribui la formularea și dezvoltarea măsurilor de prevenire a muncii forțate în rândul copiilor”.
La rândul său, președintele Fundației Walk Free, Andrew Forrest, a declarat: „Acest studiu a făcut o descoperire incredibilă în acest domeniu și este acum în posesia tuturor. Cu toții – guvernul, oamenii de afaceri și societatea civilă – trebuie să se unească pentru a eradica în cele din urmă cea mai mare nedreptate a timpului nostru în domeniul drepturilor omului.”
Noile evaluări globale au fost pregătite prin eforturile comune ale membrilor Alianței 8.7 – un parteneriat global pentru eradicarea muncii forțate, a sclaviei moderne, a traficului de ființe umane și a muncii copiilor, care reunește reprezentanți guvernamentali, agențiile ONU, sectorul privat, organizațiile patronale și ale lucrătorilor, societatea civilă, în vederea atingerii Obiectivelor de dezvoltare durabilă, în special obiectivul 8,7, al ONU.
Mai multe detalii aici.