Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a marcat vineri, 7 octombrie curent, Ziua Mondială a Muncii Decente prin organizarea mai multor campanii de informare în țară.
În acest an, la nivel internațional, Ziua Mondială a Muncii Decente, are genericul “Stop lăcomiei corporațiilor” și urmărește să sensibilizeze opinia publică, autoritățile de stat și mediul antreprenorial despre impactul social-economic negativ pe care îl au corporațiile internaționale asupra salariaților.
În Republica Moldova, tradițional, CNSM organizează o serie de acțiuni de informare și sensibilizare, pentru a se solidariza cu mișcarea sindicală internațională.
Astfel, CNSM a promovat conceptul muncii decente în cadrul unor campanii de informare în Chișinău, Bălți și Stăuceni.
Reprezentanți ai CNSM au comunicat cetățenilor despre activitatea sindicatelor și au informat despre acțiunile orientate pe protecția drepturilor și intereselor salariaților. Totodată, sindicaliștii au distribuit materiale cu conţinut informativ util pentru a populariza conceptul de muncă decentă.
Potrivit lui Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, care a participat la o întrevedere cu studenții de la Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din or. Stăuceni, această zi este semnificativă pentru mișcarea sindicală mondială și este un bun prilej de a discuta despre munca decentă.
“Avem încă multe rezerve de a vorbi despre o muncă decentă și salarii decente în Republica Moldova, însă împreună cu partenerii sociali, cu societatea în ansamblu, trebuie să depunem toate eforturile necesare pentru a contribui la creșterea nivelului de trai al populației”, a subliniat Petru Chiriac.
În context, Comisia de Tineret din cadrul CNSM, a organizat o acțiune de informare a populației în or. Bălți.
“Tinerii doresc să aibă acces la o muncă decentă și durabilă, în condiții de liberate, echitate, securitate și demnitate”, a menționat Tatiana Marian, președintele Comisiei de Tineret.
Precizăm că Ziua Mondială a Muncii Decente (World Day for Decent Work) se marchează anual, la 7 octombrie, în întreaga lume de mişcarea sindicală, fiind instituită la iniţiativa Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (ITUC).
În această zi, sindicatele revendică asigurarea remunerării decente şi echitabile a muncii, locuri calitative de muncă, protecţie socială sigură, respectarea drepturilor şi libertăţilor angajaţilor. Manifestările se desfăşoară concomitent în peste 130 de ţări.
ITUC este cea mai mare structură sindicală mondială, din care fac parte peste 300 de organizaţii sindicale, și reprezintă peste 170 milioane de muncitori din 155 de ţări ale lumii. Din februarie 2010, CNSM a devenit membră a ITUC.
Galerie foto