Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Inechitatea, un flagel social global

08.12.2018

g20

Una dintre recomandările care se conțin în Declarația Grupului sindical 20 adoptată în cadrul summit-ului  G20, grupul celor douăzeci de miniștri ai finanțelor și ai guvernatorilor băncilor centrale,  care s-a desfășurat la finele săptămânii trecute la Buenos Aires, capitala Argentinei, îndeamnă conducătorii acestor țări să întreprindă măsuri pentru a reduce dimensiunile inechității la nivel global.

Alături de creșterea salariului minim, promovarea accesului la protecția socială adecvată, asigurarea drepturilor fundamentale ale angajaților, diminuarea amplorii încălcărilor în lanțurile de aprovizionare globală reprezintă un obiectiv strategic  la nivel planetar. Deoarece, după cum a declarat Sharan Burrow, Secretarul  General al Confederației Internaționale a Sindicatelor, globalizarea nu mai este funcțională. În opinia dumneaei, ipocrizia modelului economic actual a condamnat lucrătorii la salarii mici, la locuri de muncă nesigure și a spulberat încrederea oamenilor în politică și în democrație.

Potrivit Sharan Burrow, salariile minime, chiar dacă sunt stabilite, plătite, nu acoperă minimul de existență de bază. Lucrătorii luptă pentru supraviețuire. Peste 94 de procente din angajați, care generează profituri masive pentru corporațiile multinaționale, reprezintă forță de muncă informală, cu salarii mici, cu locuri de muncă nesigure.

La zece ani după ultima criză financiară mondială, oamenii se simt trădați de  taxele care au salvat economia bazată pe  speculații, pe care liderii politici nu au reformat-o. După ce a eșuat din perspectiva justiției sociale și a creării locurilor de muncă pentru toți, sistemul multilateral care guvernează globalizarea este acum expus riscului.

Liderii G20 sunt chemați să facă curățenie în lanțurile de aprovizionare globală, angajîndu-se să scoată legislația muncii de sub incidența regulilor concurenței, să pună capăt muncii forțate, să nu permită exploatarea prin muncă a copiilor, să elimine munca precară, salariile mici și condițiile grele de muncă.  Majorarea salariilor și intensificarea negocierilor colective la nivelul partenerilor sociali trebuie să contribuie la inversarea scăderii veniturilor lucrătorilor care a fost experimentată în mai multe țări din lume, care, în ultimă instanță, va diminua inechitatea și va asigura creșterea cererii globale necesară pentru procesul vital de  recuperare economică susținută.

Sharan Burrow a declarat că riscurile globale necesită soluții și politici globale. Ea îndeamnă liderii politici G20 să se angajeze să implementeze politici menite să creeze noi locuri de muncă, să respecte drepturile lucrătorilor și să asigure că economia globală respectă standardele  muncii decente.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM