Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Inspector al muncii, ameninţat cu moartea la Călăraşi

22.05.2013

sala de judecata Calarasi

Cine crede că munca de inspector al muncii este uşoară şi nu implică niciun risc profesi­onal, se înşeală. Mai mult decât atât, cel care o practică poate chiar să-şi piardă viaţa sau, în cel mai fericit caz, să se aleagă cu o sperietură zdravănă, ceea ce, în cazul unei vârste avansate, poate duce la stres şi spitalizare. Asta chiar dacă e o zi obişnuită de lucru sau un control banal în cadrul unei întreprinderi. Este şi cazul lui Vladimir Gâscă, inspector al muncii în cadrul Inspecţiei Teritoriale a Muncii din Călăraşi.

Totul s-a întâmplat în vara anului 2012. Într-o zi, pe adre­sa Inspecției Teritoriale a Mun­cii (ITM) din Călărași a venit o petiție de la o fostă salariată a în­treprinderii „Iraid-Sor” SRL, care se plângea pe condițiile de mun­că.

Această plângere a și constituit temeiul efectuării unui control la firma respectivă, dispoziția fiind semnată de șeful Inspecției Teri­toriale, Ion Fisticanu, iar cel care urma să verifice informațiile fostei lucrătoare era inspectorul Vladi­mir Gâscă.

„A început să se revolte când i-am spus că-l voi sancţiona conform legii”

„La 14 iunie 2012 m-am pre­zentat la sediul „Iraid-Sor” SRL și am informat administrația că a doua zi voi veni pentru un control inopinat, astfel încât aceasta să pregătească între timp tot pache­tul necesar de documente. I-am înmânat dispoziția de efectuare a controlului personal directoru­lui acestei firme, Naser Hussain, care, la rândul lui, a semnat și nu a avut vreo pretenție”, ne relatează inspectorul.

A doua zi însă, nimic nu a mai fost așa cum trebuia să fie. „Chiar de la intrare am fost întâmpinat de administrator, după care ne-am așezat la o masă din curte. Atunci i-am solicitat lui Naser Hussain să prezinte documentele, așa cum ne-am înțeles anterior.

În acel moment s-a înfuriat și m-a întrebat, pe un ton ridicat, de ce nu am venit cu persoana care a depus plângerea, refuzând cate­goric să-mi arate documentația. Chiar dacă i-am explicat că nu este necesară prezența petiționarei pentru soluționarea problemei și efectuarea controlului. Mai mult decât atât, este interzis prin lege divulgarea numelui acestuia”, ne explică Vladimir Gâscă.

Probabil, mai fiind martorul unor asemenea scene, de-a lungul carierei lui, Vladimir Gâscă nu a atras inițial atenția la cele spuse de directorul firmei, inclusiv la tonul său ridicat. Nu s-a speri­at nici atunci când acesta l-ar fi amenințat cu moartea, „spunân­du-mi că nu voi muri de moarte bună”. Obligațiunile de serviciu îl obligau să ducă până la bun sfârșit ceea după ce venise.

„Văzând că el mă amenință cu răfuiala fizică și refuzând categoric să-mi prezinte documentele, i-am spus că voi fi nevoit să întocmesc un proces-verbal în baza Codului contravențional, adică împiedica-rea în orice formă a activității le­gitime a funcționarului public în exercițiul funcțiunii (neadmiterea

controlului, neprezentarea docu­mentelor, neexecutarea prescripții-lor și altor cerințe legitime).

Ceea ce prevede o amendă de la 50 la 100 unități convenționale cu sau fără privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la trei luni până la un an”.

„Mi-a ordonat să scriu că eu îs vinovat de toate”

Potrivit IMT Călărași, anterior, la sediul acestui agent economic au mai fost întreprinse trei controa­le tematice, în domeniul muncii, ceea ce și mai mult i-a nedumerit pe reprezentanții acesteia refuzul categoric al administratorului de a se supune cerințelor. „Dându-și seama de consecințele unui proces-verbal, s-a năpustit asupra mea, m-a deposedat de genți, deterio­rându-mi mânerul uneia dintre ele, iar cea în care se aflau actele de identitate și telefonul mobil a fost aruncată într-o parte. Insultele și amenințările nu mai conteneau. La un moment dat s-a dus în clădire, întorcându-se cu dispoziția pe care i-am înmânat-o cu o zi mai devre­me. A întors-o, mi-a dat un pix și mi-a ordonat să scriu că eu îs vino­vat și că n-am nicio pretenție la fir­ma dată”, își amintește inspectorul de la Călărași. Acesta a constituit punctul culminant al conflictu­lui. După spusele victimei, Naser Hussain l-ar fi amenințat din nou cu moartea, arătându-i în acel mo­ment un cuțit cu lamă scurtă și ges­ticulând. Toată scena a fost urmă­rită de lucrătorii firmei conduse de Naser Hussain, iar unul dintre ei ar fi intervenit pentru a-l calma.

Abia când acesta s-a retras de la fața locului pe teritoriul întreprin­derii, Vladimir Gâscă, speriat, a reușit să facă rost de telefonul său și să-l anunțe pe inspectorul-șef des­pre cele întâmplate. În scurt timp, la fața locului s-a prezentat Ion Fisticanu împreună cu colaborato­rii de poliție. Aceștia au investigat cazul pe loc…

„După acel eveniment m-am simțit extrem de rău. Starea sănă­tăţii s-a înrăutăţit. Am primit mai mult decât o traumă fizică, care m-a marcat. Am fost internat în spital, acum trebuie să iau mai multe medicamente…”, ne spune Vladimir Gâscă cu emoţii.

Administratorul firmei nu-şirecunoaşte vina

Chiar dacă evenimentul trist a avut loc acum un an, abia recent s-a încheiat procesul de judecată din­tre cele două părţi. Echipa noastră a participat la una dintre ultimele şedinţe ale Judecătoriei Călăraşi. Procurorul care a instrumentat ca­zul, Mariana Stratan a susţinut în­vinuirea în baza articolului 349 din Codul penal al RM – ameninţarea cu moartea şi cu vătămarea integri­tăţii corporale a persoanei cu func­ţie de răspundere, în scopul sistării activităţii ei de serviciu în interesul celui care ameninţă.

De cealaltă parte, învinuitul şi avocatul lui au încercat să se apere, negând faptul că în adresa inspec­torului muncii au sunat ameninţări cu răfuiala fizică. „Eu sunt busine­ssman. Nu puteam spune aşa ceva. Nu l-am ameninţat cu moartea. Da, am ridicat tonul, dar nu mă consi­der vinovat. Cred că judecătorul nu are de ce să mă declare vinovat”, a declarat pentru „Vocea Poporului” Naser Hussain înainte de pronun­ţarea deciziei finale a instanţei.

În final, instanţa de la Călăraşi l-a condamnat pe administratorul „Iraid-Sor” la un an de închisoare cu suspendare, dar cu un termen de încercare de un an.

„În anul 2011, „Iraid-Sor” SRL a investit mai bine de un milion de dolari SUA creând condiţii optime pentru salariaţi. Acest lucru este de apreciat. Însă acest fapt nu-i permi­te să încalce grav drepturile salari­aţilor şi să aducă prejudicii bugetu­lui de stat şi bugetului asigurărilor sociale şi medicale. Şi nici să atace inspectorii de muncă”, ne-a mai spus Vladimir Gâscă, care, în peri­oada 1990-2000 a fost preşedinte al Comisiei republicane pentru pro­tecţia social-economică şi juridică a sindicatului de ramură.

Ion GUZUN

i.guzun@vocea.md

Foto: Ion GUZUN