Inspectoratul Muncii al Sindicatelor (IMS) va efectua în trimestrul II al anului 2013 o serie de controale la întreprinderi din țară pentru a identifica posibilele nereguli și pentru a promova bunele practici în domeniul securității și sănătății în muncă.
Potrivit lui Gheorghe Burbulea, şeful IMS, situația în domeniul respectării normelor de securitate și sănătate în muncă continuă să fie una alarmantă. Prin efectuarea controalelor date se dorește de a contribui la diminuarea riscurilor de producere a unor accidente de muncă și de a spori siguranța salariaților.
„Spre regret constatăm la tot pasul că angajatorii nu evaluează factorii de risc de la întreprinderi fapt ce pune în pericol viața și sănătatea salariaților. Totodată, în majoritatea întreprinderilor nu sunt Comitete pentru securitatea și sănătatea în muncă care ar monitoriza situația”, a precizat șeful IMS.
„Prin aceste controale vom verifica cum este respectată legislația muncii, vom recomanda angajatorilor ce trebuie să întreprindă pentru a înlătura carențele și vom anunța Inspecția Muncii de Stat despre eventualele încălcări ale legislației pentru a fi soluționate”, a mai specificat Burbulea.
IMS va efectua controale în trei zone din țară – Nord, Centru și Sud. În total, peste 80 de întreprinderi din diverse ramuri ale economiei naționale vor fi supuse controlului de către inspectorii de muncă sindicali.
IMS a fost instituit prin Hotărârea Comitetului Confederal al CNSM din 1 octombrie 2012 şi are scopul de a supraveghea respectarea dreptului salariaţilor de a activa în condiţii sigure de muncă în vederea protejării vieţii şi sănătăţii acestora împotriva riscurilor şi a bolilor profesionale care pot apărea la locul de muncă.
Conform datelor Inspecţiei Muncii de stat, în Republica Moldova anual se produc circa 500-600 de accidente de muncă. Totodată, peste 20% din accidentele de muncă sunt tăinuite de angajatori.
Centrul Informațional al Sindicatelor