Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Instruirea activului și cadrelor sindicale, o prioritate în activitatea CNSM

31.03.2022

132484189_1346084769060662_7609668247234630308_n

În cadrul ședinței Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova din 31 martie 2022 a fost examinat raportul statistic privind instruirea cadrelor și activului sindical al CNSM în anul 2021. Conform datelor prezentate, pe parcursul anului 2021, CNSM și centrele sindicale național-ramurale au organizat un șir de activități educaționale la care au participat peste 13000 de persoane.

În conformitate cu rapoartele statistice prezentate de centrele sindicale național-ramurale (CSNR), în anul 2021 au fost instruiți 13229 de lideri și activiști ai structurilor sindicale (cu 6175 mai mult decât în anul 2020), inclusiv: la nivel internațional – 392 de persoane; la nivel național și național-ramural – 5601 de persoane; la nivelul structurilor sindicale teritoriale – 7236  de lideri și activiști sindicali.

În legătură cu starea de urgență publică la nivel internațional, generată de virusul COVID-19, ca urmare a stabilirii anumitor măsuri de prevenire și răspândire a infecției de Comisia pentru Situații Excepționale și Comisia națională extraordinară de sănătate publică, organele de conducere ale CNSM și CSNR și-au modificat planurile de activitate, inclusiv a organizării procesului de instruire a liderilor și membrilor de sindicat.

Activitățile educaționale sindicale s-au desfășurat cu respectarea normelor și restricțiilor stabilite privind asigurarea preîntâmpinării și diminuării riscurilor de răspândire a infecției, acestea fiind organizate online, mixt sau cu o participare redusă a persoanelor.

Tematica multor seminare, ateliere de lucru s-a referit în această perioadă la organizarea activității sindicatelor în situație de pandemie, cum ar fi: „Dezvoltarea capacității sindicatelor în promovarea ODD și dezvoltarea rapoartelor alternative în contextul COVID-19”, „Protecția și sănătatea femeilor lucrătoare pe perioada pandemiei – lecții învățate, experiențe acumulate”, Convenția colectivă – sursă de beneficii și garanții suplimentare pentru membrii de sindicat, „Formule moderne de protecție a sănătății femeii încadrate în timpul muncii, pe timp de pandemie”, „Asigurarea securității și sănătății la locul de muncă”, „Securitatea socială: salarizare, impozite, asigurări sociale”, etc.

Pe parcursul anului 2021, Confederația, centrele sindicale național-ramurale și Institutul Muncii al CNSM și-au direcționat activitatea de instruire și de formare a cadrelor și activului sindical în conformitate cu Strategia CNSM pentru anii 2017-2022, Concepția educației sindicale și pornind de la situația de pandemie de COVID-19.

În anul 2021, CNSM, de comun cu Institutul Muncii, a finalizat implementarea proiectului educațional „Școala sindicală din Moldova”, ediția a VIII-a, prin instruirea la distanță, fiind certificați 19 tineri sindicaliști. Printre grupurile instruite s-au regăsit membrii Comisiei de Femei și a Comisiei de Tineret ale CNSM, reprezentanți ai CNSM în teritoriu, dar și lideri și activiști sindicali de diferite niveluri, inclusiv organizații sindicale primare.

Instruirea la nivel internațional a fost organizată de CNSM și organizațiile membre, de comun cu Organizația Internațională a Muncii, OIM-Actrav, Parteneriatul Estic (PaE), Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC), Consiliul Regional Pan-European (PERC), centrele sindicale internaționale: BWI, EPSU, IUF, ETF ș.a.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Abonați-vă la canalul nostru pe Telegram https://t.me/sindicatemd