Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Instruirea inspectorilor de muncă în materie de prevenire a muncii nedeclarate

30.03.2022

SSM instruiri

Specialiști în domeniul securității și sănătății în muncă de la Inspectoratul de Stat al Muncii, Inspectoratul Muncii al Sindicatelor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), inclusiv inspectori ai muncii din Albania și Kosovo, participă în perioada 29-31 martie curent la cursul online de instruire „Prevenirea și combaterea muncii nedeclarate”, organizat de Organizația Internațională a Muncii (OIM), biroul de la Chișinău, Republica Moldova.

Potrivit organizatorilor, activitatea se înscrie în prevederile planului de acțiuni ale Programului de Țară privind Muncă Decentă pentru anii 2021-2024, semnat între Guvernul Republicii Moldova, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova și Organizația Internațională a Muncii la data de 7 octombrie 2021.

Conform Anchetei forței de muncă, analiză a OIM, aproximativ 22,3% din lucrătorii moldoveni aveau un loc de muncă informal în 2020, iar două treimi dintre lucrătorii informali erau bărbați. Majoritatea lucrătorilor informali (55%) sunt lucrători pe cont propriu, urmați de lucrătorii familiali neremunerați (13%), dintre care 75% sunt femei. Sectoarele cele mai expuse informalității sunt agricultura și construcțiile, cu rate de ocupare informală de peste 60%.

Pentru a soluționa această problemă, Guvernul Republicii Moldova aplică măsuri de îmbunătățire a detectării muncii nedeclarate, în special prin consolidarea capacității Inspectoratului muncii. În acest scop, Ministerul Muncii și Protecției Sociale împreună cu OIM au lansat o campanie de eliminare a muncii nedeclarate.

În contextul situației precare în domeniul muncii nedeclarate, care continuă să afecteze grav economia Republicii Moldova și pune în pericol securitatea social-economică a populației, OIM și MMPS și-a propus să sporească capacitățile inspectorilor muncii în materie de prevenire a muncii nedeclarate prin intermediul unor activități de instruire și informare.

Cursul de instruire, care se desfășoară în aceste zile, include sesiuni privind standardele internaționale de muncă și legislația națională, acompaniat de un curs de instruire privind abilitățile soft și prezentarea campaniilor similare în alte state din regiune. Participarea inspectorilor muncii din Albania și Kosovo va permite un schimb bogat de experiență.

Activitatea include dezbateri și consultări cu specialiști ai OIM de la Geneva și Budapesta despre securitatea socială și rolul inspecției muncii, relațiile de muncă și formele non-standard de ocupare în câmpul muncii, terminologie, standarde internaționale de muncă și cadrul de reglementare al Uniunii Europene privind munca nedeclarată.

Cursul dat face parte din Proiectul “Platforma 2 pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (ESAP 2)”, finanțat de Uniunea Europeană, care își propune să îmbunătățească oportunitățile de angajare și condițiile de muncă pentru femei și bărbați din Balcanii de Vest. Pentru a atinge acest obiectiv, ESAP 2 contribuie la creșterea capacităților și a gradului de sensibilizare a inspectoratelor de muncă pentru prevenirea și abordarea muncii nedeclarate.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Abonați-vă la canalul nostru pe Telegram https://t.me/sindicatemd