Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Interviu cu Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova: „Sindicatele promovează munca decentă, nu profită de marșul de 1 mai pentru a face politică”

30.04.2013

190640142

–          Dl. Budza, deja de mulți ani ziua de 1 mai este marcată în majoritatea ţărilor lumii. Ce semnifică această zi pentru oamenii muncii, pentru sindicatele din Moldova?

Pentru sindicatele din Republica Moldova, ziua de 1 mai este una semnificativă. Sub egida structurilor internaționale, noi promovăm politica muncii decente. A fost semnat un Acord între Organizația Internațională a Muncii și Guvern-Patronate-Sindicate, privitor la respectarea muncii decente în Republica Moldova. Solidaritatea oamenilor muncii în Moldova, ca și în alte țări, demonstrează încă o dată că sunt salariați cu probleme care trebuie să fie auzite și soluționate de Sindicate, Patronate și Guvern: să fie respectată munca decentă, securitatea muncii, garanțiile sociale atât la angajații care activează în orașe, cât și în mediul rural.

–          În acest an, CNSM a decis să nu desfășoare un marș de solidaritate de 1 mai. Din acest motiv au apărut reacții adverse în mass-media. De ce ați luat asemenea decizie?

Comitetul Confederal al CNSM a decis să amâne, pe 7 iunie curent, organizarea marșului de solidaritatea, atunci când activiştii şi membrii de sindicat din ţară vor marca Ziua Sindicalistului. Motivul amânării marșului a fost suprapunerea în această zi a organizării mai multor marșuri de către partidele politice din țară. Noi nu dorim să fim asociați cu anumite partide politice. Prin această decizie, membrii CNSM evită politizarea sindicatelor. Totodată, există riscul anumitor provocări din partea participanților la marșuri. Articolele și comentariile negative apărute în mass-media sunt o intimidare politică. Însă, scopul nostru este să promovăm munca decentă și să luptăm pentru bunăstarea și apărarea drepturilor salariaților, nu să facem politică în cadrul marșului de 1 mai.
–          Ce realizări au obținut sindicatele în ultima perioadă din cele înaintate către autoritățile RM?

Prin intermediul sindicatelor, s-a reușit majorarea salariul la bugetari, am soluționat problema impozitării salariaților, să nu achitate din salariul lor prima zi din concediul medical. Este indiscutabil și meritul sindicatelor că s-a reușit ca începând de la 1 mai 2012 să fie stabilit cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 1300 de lei. Am luptat pentru această majorare în cadrul întrevederilor la nivel guvernamental și a negocierilor în comisiile tripartite. Sindicatele trebuie constant să apere legislația națională ca să nu admitem diminuarea drepturilor și garanțiilor de muncă a salariaților.

Totodată, s-a reușit soluționarea unor probleme ce țin de securitatea și normarea muncii. Considerăm că normarea muncii trebuie să fie reglată strict ca în țările străine, ca angajatul să nu fie folosit ca un rob de către patron.

–          Ce probleme de bază veți ridica în acest an în vizorul autorităților?

Deja am abordat probleme de majorare a salariilor și de a schimba sistemul de pensionare. Aceasta este o problemă cheie a sindicatelor atât în anul trecut, cât și în anul curent. Vom cere în continuare micșorarea economiei neformale, care, spre regret, au crescut în 2012 cu circa 20%. Anul trecut, activitatea în condiții informale au adus bugetului public național un prejudiciu de peste 5,3 miliarde de lei, conform estimărilor oficiale. Mizăm pe implicarea mai activă a partenerilor sociali – Patronate și Guvern în vederea îndeplinirii obiectivelor ce vizează lichidarea practicii de achitare a salariilor  ”în plic” și ”muncii la negru”.

De asemenea, securitatea la locul de muncă constituie o mare prioritate pentru sindicate. Avem mari așteptări și contăm foarte mult pe structura nouă formată – Inspectoratul Muncii a Sindicatelor, a cărui angajament constă în reducerea considerabilă a numărului de accidente la locul de muncă.

Pentru anul 2013, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a insistat asupra majorării cu 40 milioane lei a cheltuielilor de recuperare a sănătății prin tratamentul balneosanatorial și reabilitate pentru persoanele asigurate, însă până în prezent în buget sunt alocate doar 20 milioane lei.

–          Cum apreciați, la moment, situația social-economică din țară?

Situația social-economică din țară este nefavorabilă. Evoluția indicatorilor economici pe anul 2012 nu arată semne optimiste. Adâncirea crizei din Uniunea Europeană și seceta drastică sunt factorii principali care au influențat stagnarea economiei din țară. Republica Moldova se află pe ultimul loc în Europa, reieșind din salarizarea personalului. Ne confruntăm cu un deficit de cadre în ramura industriei ușoare, construcției, transportului. Populația preferă să își găsească un loc de muncă peste hotare și să plece din țară. De aceea, este necesar să fie alocați banii pentru a pregăti cadre calificate care vor rămâne în Moldova, pentru ca tinerii să nu plece peste hotare. De asemenea, este foarte importantă respectarea legislației muncii. Moldova este un lider incontestabil la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Noi considerăm că justiția trebuie să fie realizată în Moldova. De aceea, sperăm că prin intermediul Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, vor fi depistate încălcările a drepturilor salariaților.

–          Care sunt obiectivele de bază a CNSM în acest an?

Anul trecut am aprobat o strategie în cadrul Congresului CNSM, coordonată cu organizațiile primare și sindicatele de ramură. Cel mai important este să ne consolidăm, să conjugăm eforturile și să realizăm scopurile principale: majorarea salariului minim și al cuantumului minim garantat în sectorul primar, majorarea poverii fiscale pentru persoanele cu venituri mari, crearea condițiilor de muncă din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, intensificarea dialogului social în vederea semnării convențiilor și contractelor colective de muncă. De asemenea, dorim să îmbunătățim climatul de angajare la muncă, inclusiv a tineretului în condiții legale și respectarea principiului egalității de gen.

–          Dl. Budza, adresați un mesaj către membrii de sindicat cu prilejul Zilei Internaționale a Muncii.

Ziua de 1 mai este o una marcantă. Îi îndemn pe toți oamenii muncii să fim uniți, solidari pentru că suntem toți o familie sindicală. Dacă toți împreună vom munci și lupta pentru drepturile noastre, sunt sigur că vom avea și succese. Vrem ca membrii de sindicat să se simtă bine la ei acasă și să le fie protejată toată familia.