Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Învățământul dual, o oportunitate pentru tinerii din nordul țării

07.02.2019

IMG_6406

Tot mai mulți tineri din Bălți și localitățile din împrejurime aleg învățământul dual pentru a obține o profesie. Optând pentru acest tip de instruire, tinerii au posibilitatea de a îmbina partea teoretică cu cea practică și de a fi remunerați pentru munca lor. Recent, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Federației Sindicatului Angajaților din Industria Construcției de Mașini și Aparate, Învățământ Profesional de Profil ”SindRăutMaș” au fost familiarizat cum este organizat acest proces la Școlile profesionale numărul 3 și 5 și la companiile „DRÄXLMAIER Group” și Î.C.S. PREMIERA-DONA S.R.L. din Bălți.

Sindicaliștii au purtat discuții cu administrația companiilor, elevii-ucenici și maiștrii-instructori despre specificul, avantajele și oportunitățile învățământului dual. Precizăm că învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional, care se desfășoară concomitent în școală și la întreprindere (30% în instituțiile de învățământ (partea teoretică) și 70% la unitățile economice (partea practică)), la cererea angajatorului, în baza parteneriatelor încheiate între agenții economici cu școlile profesionale. Autoritățile educaționale sunt responsabile de formarea teoretică tehnică, iar angajatorii de formarea practică la locul de muncă. Organizarea, durata, conținutul programelor de pregătire și modalitățile de certificare a pregătirii profesionale se stabilesc prin consultarea agenților economici.

Iurie Pleșco, președintele Federației ”SindRăutMaș”, a declarat că prin introducerea învățământului dual autoritățile guvernamentale și-au asumat responsabilitatea de a dezvolta în Republica Moldova un concept inovativ de pregătire a forței de muncă calificate, conform necesităților angajatorilor locali și investitorilor străini. “Această formă alternativă de învățământ este recunoscută și se bucură de succes în țări europene precum Germania, Elveția sau Austria, a căror experiență vastă ne servește drept reper în procesul de implementare”, a subliniat liderul sindical.

“Campania națională „Înveți, Muncești, Câștigi!” cu siguranță a prins rădăcini în Republica Moldova. Ne-am convins de aceasta după ce am vizitat orașele Orhei și Hîncești, unde acest tip de învățământ este implementat cu succes. Vedem că și la Bălți învățământul dual se bucură de interes din partea tinerilor iar antreprenorii se implică în crearea infrastructurii necesare. Organizațiile sindicale susțin învățământul dual deoarece contribuie la instruirea calitativă a tinerilor, în baza unor rigori internaționale, care ulterior vor beneficia de un nivel mai bun de salarizare și condiții decente de muncă în țară. Pentru a dezvolta învățământul dual este necesar să fie sporit parteneriatul dintre agenții economici și școlile profesionale”, a comunicat Vasile Patrașcu, consilierul președintelui CNSM.

De menționat că învățământul dual a fost implementat pentru prima dată în Republica Moldova, la Bălți, de către compania „DRÄXLMAIER Group”, în anul 2014. Până în prezent, circa 90 de elevi au absolvit cursurile organizate de această companie la meseriile electromotor utilaje de dispecerat și teleautomatică, operator mașini-unelte automate și semiautomate, operator depozite mecanizate și automatizate. Atelierele unde elevii își desfășoară practica sunt dotate cu echipamente de înaltă specializare.

Totodată, actualmente peste 40 de eleve care învață la Școlile profesionale din Bălți își sporesc abilitățile profesionale și capătă cunoștințele necesare pentru meseria de cusătorese la Î.C.S. PREMIERA-DONA S.R.L., o fabrică de textile care produce haine destinate femeilor de afaceri dar și pentru alte categorii de clienți din străinătate.

Administratorii companiilor menționate spun că sunt mulțumiți de rezultatele obținute, iar conducerea școlilor profesionale din Bălți afirmă că datorită învățământului dual, numărul elevilor a crescut simțitor în ultimii ani.

În prezent, peste 1100 de elevi din Republica Moldova își desfășoară studiile la 21 de programe de formare profesională prin învățământ dual, care se realizează în parteneriat cu 19 instituții de învățământ și 43 de agenți economici. Statisticile arată că în anul 2017 această formă de instruire se realiza la 9 programe de formare profesională, prin cooperarea dintre 8 instituții de învățământ profesional tehnic cu 15 agenți economici.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM