Modernizarea şi inovaţiile par să se potrivească de minune cu aşteptările consumatorilor moldoveni. O simplă butelie din polietilenă în locul obişnuitului pachet pentru ambalarea chefirului, a laptelui sau iaurtului a dus la creşterea cu 25-30 la sută a vânzărilor fabricii de lactate din Floreşti, în doar jumătate de an, constată directorul acestei întreprinderi, Pavel Grigoraş.
„În prezent, cea mai mare provocare pentru o fabrică de procesare a laptelui o constituie dezvoltarea întreprinderii şi cucerirea pieţei de desfacere. De aceasta depinde şi asigurarea oamenilor cu locuri de muncă, cu salarii mai bune, stoparea fluctuaţiei de cadre, dar şi asigurarea unei perspective, a unei stabilităţi în general”, susţine Pavel Grigoraş. Astfel, administraţia acestei întreprinderi a reuşit în ultimii ani să renoveze utilajul pentru fabricarea produselor în stare proaspătă şi să aplice noi tehnologii de producere. Totodată, la unitate a fost implementat sistemul de management al siguranţei alimentelor în conformitate cu standardul internaţional ISO 22000:2005.
Securitate şi sănătate
”Pe lângă securitatea şi calitatea produselor, aceste standarde asigură inclusiv respectarea normelor de protecţie a muncii. Pentru noi, în afară de aspectele profesionale, este importantă şi sănătatea salariaţilor. Ei sunt supuși cu regularitate controlului medical. De asemenea, întreprinderea alocă zilnic 25-30 de lei pentru alimentarea fiecărui angajat”, a accentuat directorul fabricii.
Pavel Grigoraş afirmă că interacţionează frecvent cu reprezentanţii comitetului sindical de
la unitate pentru a rezolva problemele curente ale lucrătorilor. Situaţii de acest gen apar în permanenţă şi, de regulă, cer soluţionare imediată, iar atunci când sunt prevăzute resursele necesare, acest lucru se face în mod operativ.
Astfel, fiecare salariat beneficiază de ajutoare materiale în mărime de un salariu lunar la concediul anual de odihnă, atunci când se căsătoresc sau la naşterea copiilor. „Avem un sistem întreg de susţinere materială atât cu cele mai frumoase, cât şi cu cele mai triste ocazii din viaţa oamenilor noştri”, a remarcat angajatorul.
Sunt prevăzute şi plăţi suplimentare la salariu pentru lucrul bine făcut, profesionalism şi un şir de performanţe.
„Fabrica de unt din Floreşti” a fost întemeiată în 1966 şi a fost reconstruită capital în 1980. Iniţial, aceasta producea, în special, unt şi lapte praf pentru export în fosta URSS. În viitor, denumirea unităţii ar putea fi schimbată. Întreprinderea produce în prezent circa 40 de tipuri de lactate, iar chefirul şi alte produse acidolactice sunt, pentru moment, principalele care îi aduc renume.
Nouăzeci la sută din materia primă provine de la populaţie. În sezonul estival, sunt colectate aproximativ 70 de tone de lapte în fiecare zi, pe când iarna acest volum este de circa două ori mai mic.
După capacitate şi volumul materiei prime prelucrate, „Fabrica de unt din Floreşti” se numără printre cele mai mari întreprinderi de procesare a laptelui din țară şi deţine aproximativ 12 la sută din piaţa autohtonă de lactate.
Opinia salariaţilor
Majoritatea celor 270 de lucrători ai acestei întreprinderi sunt locuitori ai satului Vărvăreuca, unde este amplasată fabrica, iar o parte – din oraşul Floreşti, aflat la o distanţă de circa un kilometru.
Nadejda Moraru, maistru de tură în secţia de producere a caşcavalului, spune că munceşte aici de 10 ani. La începutul fiecărei zile de lucru se asigură că lucrătorii din subordinea sa primesc echipament curat de muncă şi îşi pun halatul, mănuşile şi boneta înainte de a intra în secţia de producere.
„Suntem instruiţi sistematic în ceea ce privește regulile de securitate şi sănătate în muncă, pe care avem grijă să le respectăm în corespundere cu instrucţiunile. Îmi place lucrul pe care îl fac şi aş vrea să muncesc aici toată viaţa”, a afirmat Nadejda Moraru.
Angajata constată că în decursul activităţii sale la întreprindere condiţiile de muncă s-au îmbunătăţit constant, a fost în creştere permanentă şi leafa. Cu toate acestea, şi-ar mai dori o majorare de salariu, care să ajungă lunar la minimum 4000-5000 de lei net.
Perfecţionare continuă
Pe de altă parte, Natalia Tuceac, tehnolog principal la fabrică, afirmă că este satisfăcută de mediul în care activează, dar şi de salariu. „Sunt mulţumită de condiţiile de remunerare, dar pentru mine e cel mai important ca produsul făcut cu eforturile proprii să corespundă aşteptărilor consumatorilor”, spune Natalia Tuceac.
Ea a specificat că reacţiile consumatorilor sunt diferite, dar toate sunt notate şi analizate minuţios. „Orice nemulţumire este pentru noi un impuls suplimentar ca să ne perfecţionăm continuu şi să fim în pas cu doleanţele consumatorilor, în condiţiile unei concurenţe dure”, a subliniat tehnologul principal.
În mod corespunzător, administraţia întreprinderii acordă o atenţie sporită aspectelor legate de selectarea cadrelor, pregătirea continuă şi creșterea nivelului profesional al acestora, inclusiv şcolarizarea lor în străinătate.
Reprezentarea angajaților
Natalia Munteanu, şefă de secţie şi preşedinta comitetului sindical de la unitate, susţine că angajatorul său este interesat ca salariaţilor să le fie respectate drepturile în corespundere cu legea. Astfel, în perioada caniculară, aceştia sunt asiguraţi cu necesarul de apă potabilă, cu ventilare în halele de producere şi aer condiţionat – prin cabinete.
Ea precizează că cele mai multe adresări ale membrilor de sindicat ţin de organizarea muncii, evidenţa orelor lucrate şi achitarea salariilor. În prezent, au loc negocieri în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă.
„De multe ori, angajaţii solicită majorări de salariu, iar noi le venim în întâmpinare. Sunt stimulaţi adăugător şi pentru capacităţi profesionale, eficienţă, competenţă”, mai spune preşedinta comitetului sindical.
Cu referire la dezvoltarea producerii, Natalia Munteanu a menţionat că, în ultimii ani, fabrica a lansat pe piaţă mai multe feluri de brânză, precum: cea tare cu cheag, topită, afumată, granulată cu smântână dulce, dar şi o gamă întreagă de iaurturi cu adaos de fructe.
Sub aspectul tehnologiilor, accentul este pus pe cele naturale, de vreme ce tendinţa generală înclină spre ingredientele accesibile pe plan global, care sunt scumpe, dar nu neapărat şi sănătoase. Cu toate acestea, consumatorii se orientează mai mult spre calitatea şi securitatea produselor care le protejează sănătatea, dar şi spre un preţ mai bun.
În aceste condiţii, atât materia primă, cât şi ingredientele folosite de „Fabrica de unt din Floreşti”, sunt naturale. La fel, renovarea utilajului care a avut loc, dar şi noul recipient din polietilenă pentru lapte, chefir şi iaurt, care oferă comoditate, au adus beneficii adăugătoare întreprinderii, contribuie la sporirea constantă a vânzărilor şi, respectiv, la creșterea productivităţii.
Expertiză sindicală
Alexandru Pascaru, inspector sindical de muncă, a declarat că întreprinderea respectă în linii mari normele de securitate şi sănătate, precum şi legislaţia muncii. Inspectorul a precizat că are programată pentru luna viitoare o vizită de lucru la fabrică şi că administraţia este receptivă la recomandările legate de îmbunătăţirea condiţiilor de lucru.
Şi preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Floreşti, Grigore Bumbac, a apreciat că structurile de reprezentare a salariaţilor au o conlucrare bună cu administraţia „Fabricii de unt din Floreşti”. Grigore Bumbac şi-a exprimat speranţa că în timpul apropiat vor fi finalizate negocierile şi va fi încheiat contractul colectiv de muncă, ce va prevedea majorări de salariu, mai multe bilete de odihnă şi tratament, precum şi alte beneficii pentru salariaţi.
http://vocea.md/investitiile-in-dezvoltare-genereaza-conditii-mai-bune-de-munca-si-de-viata/