În ajunul Zilei Internaționale a Solidarității Oamenilor Muncii-1 Mai, Confederația Intemațională a Sindicatelor (ITUC) a organizat vineri, 30 aprilie, webinar-ul cu tema “Un Nou Contract Social pentru Redresare și Reziliență”. Scopul activității a fost de a examina situația globală și a identifica măsurile necesare pentru a asigura recuperarea post-pandemică. La lucrările acestui webinar, alături de reprezentanți ai organizațiilor sindicale din diferite țări, au participat reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și centrelor sindicale național-ramurale.
La webinar au fost prezenți oficiali de rang înalt, precum Guy Ryder, director general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Sharan Burrow, secretar general ITUC, Oliver de Schutter, raportor special al ONU. În cadrul webinarului, cei trei vorbitori s-au referit la Declarația Centenară a OIM și provocările legate de viitorul muncii, politicile cu privire la protecția socială, incluziune, drepturi și locuri de muncă, asigurarea protecției sociale pentru toți.
Potrivit organizatorilor, pandemia de coronavirus a dezvăluit deficiențe majore în economia globală și este nevoie de un Nou Contract Social. ITUC estimează că în anul 2021, pînă la 130 de milioane de oameni din întreaga lume ar putea să-și piardă locul de muncă. ITUC cheamă guvernele să identifice soluții care să contribuie la depășirea crizei.
Precizăm că în ajunul zilei de 1 Mai, ITUC a publicat o Declarație în care se menționează necesitatea creșterii investițiilor publice; sporirea investițiilor în sectorul serviciilor publice și crearea de programe guvernamentale de ocupare a forței de muncă; stimularea creării de locuri de muncă de calitate; investiții în educație și formare; formalizarea ocupării informale. În ziua de 1 Mai, sindicatele din întreaga lume vor pleda pentru pace, drepturi, durabilitate și justiție socio-economică pentru a crea o lume centrată pe oameni.
Totodată, OIM solicită într-o Declarație adresată lucrătorilor, angajatorilor, guvernelor, organizațiilor internaționale, să își unească forțele pentru a aduce în lumea muncii justiție și demnitate pentru toți. “Anul acesta celebrăm din nou ziua de 1 Mai sub umbra pandemiei COVID-19. Astăzi trebuie să conștientizăm că nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță. Nimeni nu-și poate permite să fie indiferent față de situația altora în fața fragilității lumii interdependente pe care am construit-o. Solidaritatea este cheia supraviețuirii și prosperității noastre comune.”, se arată în Declarația OIM.
Amintim că în anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Solidarității Oamenilor Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
Departamentul mass-media și relații internaționale