La nivel global, 818 milioane de femei au cunoscut violența și hărțuirea. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil. Situația este și mai gravă pentru femeile care sunt în continuare marginalizate și discriminate din cauza rasei, clasei, castei, dizabilității, identității de gen, statutului de migrant sau vârstei. Despre aceasta se arată într-un comunicat al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), publicat în ajunul Zilei Internaționale a Femeii.
Violența pe bază de gen, de asemenea, înseamnă și costuri de miliarde de Euro, productivitate scăzută, daune aduse reputației companiilor și litigii. Estimările Uniunii Europene arată că această cifră ajunge la 26 de miliarde de Euro – sau 1,5% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene.
Dezvăluirile făcute în cadrul campaniei #MeToo și alte mișcări similare au pus ferm chestiunile privind egalitatea de gen, discriminarea pe criterii sexuale și violența bazată, pe gen pe agenda discuțiilor. Totuși, se arată în comunicatul ITUC, vedem o reacție populistă din partea unor mișcări misogine care provoacă societățile, în timp ce discriminarea și inegalitatea continuă să caracterizeze și chiar să modeleze lumea muncii, retrogradând femeile la poziții inferioare de putere și autoritate, care au salarii mai mici decât bărbații și lucrează în condiții de muncă precare.
Fiecare femeie ar trebui să aibă dreptul fundamental la un mediu de lucru liber de violență și hărțuire, indiferent de forma relației sale contractuale, fie că lucrează în economia formală sau informală, în mediul rural sau urban. Lumea muncii poate juca, de asemenea, un rol-cheie în sprijinirea victimelor violenței domestice pentru a rămâne la locul de muncă și pentru a avea securitate și independență financiară care să le permită să părăsească relații abuzive.
Pentru a îmbunătăți situația, este necesară o lege internațională a muncii care să abordeze violența și hărțuirea în lumea muncii. O astfel de lege ar putea transforma condițiile de muncă pentru femei. ITUC îndeamnă pe toți cei interesați să pună capăt violenților îndreptate împotriva femeilor să sprijine acest demers. Mai multe informații despre acest subiect pot fi găsite pe pagina web a ITUC.