Circa 20 de jurnalişti au participat astăzi, 26 octombrie, la un nou training organizat în cadrul programului „Jurnaliști pentru Drepturi Sociale”, implementat de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Fundația ”Friedrich Ebert Stiftung” și Centrul de Investigații Jurnalistice în perioada iunie-decembrie 2018.
Scopul acestui program este de a consolida capacitățile jurnaliștilor pentru reflectarea problemelor de politici sociale, a relațiilor de muncă și a încălcărilor drepturilor lucrătorilor din Republica Moldova.
Experții CNSM au familiarizat participanții cu noțiunea de “economie informală”, fenomenul achitării salariilor “în plic” și efectele negative asupra economiei naționale, acțiunile întreprinse de partenerii sociali pentru a diminua nivelul economiei informale. Totodată, participanții au discutat despre salarizarea în sectorul bugetar și cel privat, diverse grile de salarizare, discriminarea bazată pe gen la salarizare, conceptul sistemului unitar de salarizare, aplicarea cadrului normativ privind salarizare.
Jurnaliștii au aflat informații detaliate despre contractul colectiv de muncă, necesitatea și importanța acestui tip de contract, modul de negociere, încheiere, modificare, suspendare și încetare a contractului colectiv de muncă, dar și despre particularitățile contractului individual de muncă.
În cadrul training-ului, jurnaliștii au pus în discuție temele viitoarelor articole de investigații în domeniul social, probleme și provocările pe care le întâmpină în procesul de realizare a materialelor jurnalistice.
Programul „Jurnaliști pentru Drepturi Sociale” a fost lansat în luna iunie 2018. Participanții sunt ghidați de experți în domeniul media și specialiști ai CNSM. Temele abordate de către participanți cuprind, între altele, cadrul legal național în domeniul muncii; mecanismele de asigurare a respectării drepturilor și garanțiilor salariaților; jurnalism de investigație pe subiecte de încălcare a drepturilor angajaților; modificările operate la Codul Muncii; recomandările internaționale în domeniul relațiilor de muncă.
Departamentul mass-media și relații internaționale